Kamikazepilotenes første selvmordstokt

I oktober 1944 ble over 40 amerikanske skip truffet av japanske fly fulle av sprengstoff. Kamikazeangrepene var i gang.

En eneste japansk kamikazepilot utløste en serie eksplosjoner. Aksjonen sendte hangarskipet St. Lo til bunns på en halv time.
Russell Wood
En eneste japansk kamikazepilot utløste en serie eksplosjoner. Aksjonen sendte hangarskipet St. Lo til bunns på en halv time.

Japans første angrep med kamikazefly rystet sjøfolkene om bord på skipene som ble utsatt for aksjonen.

25. oktober 1944 lå en stor amerikansk flåte i Stillehavet øst for Filippinene da japanske Zero-jagere nærmet seg i horisonten. Flyene var tungt lastet med bomber og sprengstoff, og til amerikanernes forskrekkelse hadde pilotene stø kurs mot skipene. Luftvernskyts sendte flere av flyene til vannflaten, men andre slapp gjennom og dundret inn i de amerikanske fartøyene.

Kamikaze betyr «guddommelig vind» og var betegnelsen for tyfonene som på 1200-tallet utslettet mongolske invasjonsflåter på vei mot Japan. Nå ble ordet brukt om selvmordsoppdragene som japanske piloter for første gang ble sendt ut på. Flere bølger av kamikazepiloter kastet flyene sine mot de amerikanske skipene ved Filippinene, og til sammen ble 46 fartøyer skadet eller senket.

Bill Simmons var vitne til angrepene, og han beskrev senere hva opplevelsen gjorde med amerikanerne:

«Vi var sikre på at vi hadde så godt som vunnet krigen, men da japanerne begynte med disse kamikazeangrepene, skremte det livet av oss alle sammen. Plutselig var vi ikke den mektige marinen som vi gikk og innbilte oss at vi var», fortalte Simmons.

Les enda mer om Japans kamikazepiloter
• Les enda mer om de japanske selvmordspilotene i Historie nr. 3/2012.
• Du kan også laste ned og lese artikkelen i pdf-format - alt du må gjøre, er å registrere deg som bruker på Histories hjemmeside. Det er lett, og det er gratis.

Logg deg på og hent artikkelen her.

75 år siden okkupasjonen

Nytt blad: I årets 6. utgave av HISTORIE markerer vi 75-årsdagen for okkupasjonen av Norge og Danmark - med et 26-siders tema

Få et sett Bluetooth-hodetelefoner

Abonnér: Bestill to nummer av HISTORIE og få med et par lekre trådløse hodetelefoner. I alt bare kr 39,50 + porto og eksp.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications