Den perfekte ridderborgen

Livsfarlige feller, tykke murer og mye løk for å skjule smaken av råtten mat. En beleiring kunne vare i årevis, så middelalderborgens garnison måtte tenke på alt. Historie gjengir kravene til et perfekt forsvar - og kårer verdens beste ridderborg.

Borgens plassering på toppen av en 650 meter høy ås var et sterkt forsvar i seg selv, men de to ringmurene gjorde borgen uinntagelig.
All Over Press
Borgens plassering på toppen av en 650 meter høy ås var et sterkt forsvar i seg selv, men de to ringmurene gjorde borgen uinntagelig.

Krav nummer 1: Uinntagelig inngang

Forsvarerne visste at hovedporten var borgens akilleshæl. De hadde derfor konstruert porten slik at selv den mest besluttsomme fiende ville tenke seg om to ganger før han gikk til direkte angrep. Inngangen var som regel flankert av to tårn. Derfra kunne soldater la steiner og piler hagle over fienden.

Krav nummer 2: Ingen svake punkter

Byggmesteren sørget for å utnytte vann og fjell som naturlige forsvarsverk, slik at de beleirede bare trengte å bekymre seg for angrep fra én side. De mest avanserte borgene ble bygd med såkalt konsentrisk form etter inspirasjon fra Midtøsten. Disse var utstyrt med en ekstra mur. Den ytterste var alltid lavere enn den innerste, slik at borgens soldater kunne skyte på fienden fra begge posisjoner.

Krav nummer 3: Ferske forsyninger

Sterke murer og tøffe karer var ikke nok å stå imot med. For å sikre seieren måtte borgens matlagre være både store og velfylte, og brønnen være dyp nok. Selv den mest intelligent bygde borgen ville nemlig falle hvis forsvarerne kollapset av sult og tørst.

.... og verdens beste ridderborg er...

Krak des Chevaliers i Syria. Klikk her for å se en interaktiv tegning av borgen.

Få japansk knivsett med Historie

Abonnement: Imponer dine middagsgjester med historisk innsikt og et knivsett i japansk design. Få to numre av Historie og et Hasaki knivsett for bare kr 39,50 + porto/eksp.

Aktuelt blad: Aleksander den stores krigselefanter

Nytt blad: Les hele historien om Aleksander den stores felttog til India der han for første gang ble møtt av krigselefanter.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Skalljakke og tre numre - kr 89,50

Abonnement: Kjøp tre numre av Historie og få en nano-skalljakke med på kjøpet. Spar kr 949!

Kast et nøye blikk på Historie

Abonnement: Bestill tre numre av Historie og få en kikkert med på kjøpet til kr 79,50.

Historiens vendepunkter

Historie: Få et topp tilbud på den populære bokserien om historiens vendepunkter.

Illustrert Vitenskap

Quiz Battle: test din viten

Quiz og test: Quiz Battle er enkelt å lære, men vanskelig å mestre.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications