Høyhus: Trangen til å bygge høyere

Mennesket har alltid villet bygge mot himmelen for å hedre guder, få mer plass i byer eller oppnå prestisje. Matematikk og ingeniør­kunst gjorde det mulig å nå nye høyder, og da stålet ble oppfunnet, bygde mennesket høyere og sterkere enn noen gang.

Burj Khalifa ble utstyrt med finner for å motvirke sterk vind i høyden.
Shutterstock
Burj Khalifa ble utstyrt med finner for å motvirke sterk vind i høyden.

På 1900-tallet slår driftige ingeniører den ene høyderekorden etter den andre, og for øyeblikket er Midtøsten drivkraft for bygninger som når opp i skyene. I Kuwait pågår byggingen av en skyskraper som etter planen kommer til å være 1001 meter høy når den står ferdig om 25 år.

8 m: Dobbelt så høyt som konkurrentene

Bygd: rundt 8000 f.Kr.

Innbyggerne i Jeriko på Vest­bredden konstruerer et tårn av kampesteiner. Tårnet har trolig religiøs betydning. Da det står ferdig, er det dobbelt så høyt som verdens nest ­høyeste bygning.

Utgravninger i 1950-årene viste at tårnet i Jeriko hadde 22 trappetrinn.

147 m: Pyramide holdt rekorden i 3881 år

Bygd: rundt 2570 f.Kr.

Da den egyptiske sivilisasjonen blomstrer, utvikler byggmestre nye teknikker og overgår hverandre i pyramidebygging. Kulminasjonen er Keopspyramiden. Den overgår alt annet og forblir verdens høyeste bygning helt frem til middelalderen.

Keopspyramiden er bygd av gigantiske steinblokker. Mellom 20 000 og 100 000 egyptere bidro.

160 m: Lincoln-katedralen til topps

Bygd: 1311

Da håndverkerne i middelalderen erstatter tre med stein, skyter katedraler opp overalt i Europa. Så også i Lincoln i England, der byens domkirke blir utstyrt med et spir som rager 160 meter i været. Den forblir verdens høyeste bygning til 1549, da spiret blåser ned.

Etter branner og jordskjelv bygde biskopene katedralen opp igjen høyere og høyere.

169 m: Borgerkrig forsinket Washington-monumentet

Bygd: 1885

I 1848 bestemmer politikerne seg for å ære USAs første president, George Washington, med verdens høyeste obelisk. Pengeproblemer forsinker prosjektet, og da borgerkrigen bryter ut i 1861, går byggingen i stå etter bare 52 meter. Etter krigen bygger hærens ingeniører de siste 117 meterne.

Obelisken står noen hundre meter fra Det hvite hus.

Side 1: Høyhus: Trangen til å bygge høyere
Side 2: Trangen til å bygge høyere II

75 år siden okkupasjonen

Nytt blad: I årets 6. utgave av HISTORIE markerer vi 75-årsdagen for okkupasjonen av Norge og Danmark - med et 26-siders tema

Få et sett Bluetooth-hodetelefoner

Abonnér: Bestill to nummer av HISTORIE og få med et par lekre trådløse hodetelefoner. I alt bare kr 39,50 + porto og eksp.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications