München - stilistisk gennemført

Filmkontrollen: München Etter massakren på 11 israelske idrettsfolk under OL i München i 1972 ville staten Israel hevne udåden. En etter en ble palestinere som e-tjenesten Mossad mente sto bak massakren, sporet opp og drept.

Israels kvinnelige statsminister Golda Meir, her i et bilde fra filmen, mente at verdenssamfunnet ikke tok klar nok avstand fra terroristenes handlinger. Hun ga derfor Mossad ordre om å ta affære.
Dreamworks
Israels kvinnelige statsminister Golda Meir, her i et bilde fra filmen, mente at verdenssamfunnet ikke tok klar nok avstand fra terroristenes handlinger. Hun ga derfor Mossad ordre om å ta affære.

Ble oppdraget beordret i virkeligheten?

Ja. Etter massakren i München fikk de tre overlevende palestinske terroristene fritt leide. Den israelske statsministeren Golda Meir hadde ingen illusjoner om at det internasjonale samfunnet ville delta i jakten på forbryterne. Hun beordret straks etterretningstjenesten Mossad til å utføre “Operasjon Guds vrede”. Formålet var å straffe medlemmene av terroristgruppen Svart september og PLO, som ifølge Mossad sto bak massakren. I løpet av 20 år ble minst 13 drept.

Filmen bygger nesten utelukkende på boken “Vengeance” av journalisten George Jonas. Den forteller historien om en mindre gruppe ledet av agenten Avner. Det fins imidlertid flere andre kilder som gir lignende, men ofte motstridende, versjoner av operasjonen.

Filmen viser ikke hvordan israelske agenter på Lillehammer tok feil av terroristen Ali Hassan Salame og en marokkansk kelner. Seks medlemmer av gruppen bak drapet ble arrestert av norsk politi.

I 1972 blev De Olympiske Lege i München ramt af en katastrofe. Otte terrorister fra organisationen Sorte September tog israelske­ sportsfolk som gidsler i Den Olympiske Landsby.

Hvem var Avner?

Oppdraget var hemmelig, og israelske myndigheter har ikke på noe tidspunkt bekreftet en eneste detalj. Kilden til Jonas’ bok er i senere tid blitt identifisert som den nå 59 år gamle israeleren Yuval Aviv, som i dag arbeider som privatetterforsker og sikkerhetsekspert i New York. Jonas har innrømmet at han ikke med sikkerhet kan si om Aviv snakker sant.

Kledde Ehud Barak seg ut som kvinne?

Ja. På daværende tidspunkt var den senere israelske statsministeren (1999-2001) befal for en tropp spesialstyrker. I et forsøk på å lure en gruppe palestinske vakter, iførte han seg kjole og en mørk parykk da han natt til 10. april 1973 deltok i den såkalte “Operasjon Ungdommens vår”, som var en del av “Guds vrede”.


Kommentarer (0 kommentarer)

Logg inn for å skrive kommentar

Bedømmelse

Premiereår: 2005
Regissør: Steven Spielberg
Skuespillere: Eric Bana, Daniel Craig, Ciarán Hinds.

Kulisser og kostymer:

1970-tallsstilen er gjennomført i både klær og kulisser.

Hold i historien:

Filmen avviker flere steder­ fra tilgjengelige opplysninger.

Samlet karakter:

Aktuelt blad: Fra terrorist til leiemorder

Nytt blad: Møt verdens mest fryktede terrorist gjennom to tiår, Sjakalen Carlos, opplev Hitlers flaktårn under 2. verdenskrig, og dra på tur i Romas utsvevende natteliv.

Kast et nøye blikk på Historie

Abonnér: Bestill tre numre av Historie og få en profesjonell kikkert med på kjøpet til kr 79,50. Du sparer kr 1010.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Få et nettbrett med Historie

Abonnement: Bestill ni numre av Historie og få et syvtommers nettbrett attpå for bare kr 499.

Historiens vendepunkter

Historie: Få et topp tilbud på den populære bokserien om historiens vendepunkter.

Skalljakke og tre numre av Historie bare kr 89,50

Abonnement: Kjøp tre numre av Historie og få en nano-skalljakke med på kjøpet. Spar kr 949!

Hva betyr plusset?

Historie: Plusset på Histories hjemmeside peker på et særlig verdifullt innhold for deg.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications