SS skapte dødsfabrikken Auschwitz

I juni 1940 marsjerte tyske soldater inn på en evakuert ekserserplass sørvest i Polen. Arkitekter, ingeniører og SS-offiserer etablerte Auschwitz i løpet av fire år og gjorde anlegget til et av historiens verste steder.

I juni 1940 kom en gruppe tyske soldater skrittende inn på en ekserserplass mellom noen slitte røde kasernebygninger sør i Polen. Det var bare gått ni måneder siden tyskerne hadde kastet Europa ut i andre verdenskrig med angrepet på nabolandet i øst. På urovekkende kort tid hadde den tyske hæren okkupert Danmark, Norge, Nederland, Belgia og Frankrike, og det var bare et spørsmål om tid før Det tredje riket ville underlegge seg hele Europa.

SS sto i spissen for det hele

I mellomtiden skulle kaserneområdet i Oswiecim – på tysk kalt Auschwitz – brukes som konsentrasjonsleir for regimets polske fiender; intellektuelle, politiske aktivister og prester. Som alle tyske konsentrasjonsleire skulle også Auschwitz høre under det nazistiske elitekorpset SS. Karriereoffiseren Rudolf Höss ble utnevnt til kommandant.

Höss skapte Auschwitz' motto

Den 39 år gamle oberstløytnanten hadde allerede gjort seg bemerket i ledende stillinger i konsentrasjonsleirene Dachau og Sachsenhausen. Der hadde han sett hvordan hardt arbeid virket beroligende på fangene, og noe av det første Höss gjorde som nyutnevnt kommandant, var derfor å overføre Dachaus motto «Arbeit macht frei» til Auschwitz. Der skulle et smijernsskilt med ordene pryde leirens hovedinngang.

Ytterligere viten om Auschwitz

Les mer om hvordan Höss' dødsfabrikk, Auschwitz, ble et av historiens mest grufulle steder, et anlegg som i følge historikere endte med at 1,1 millioner mennesker måtte bøte med livet.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i