Amerikanskfødte Josephine Baker slo gjennom i Paris på 1920-tallet, der hun ble kjent for sin dristige dans. Hun ble senere den første svarte, kvinnelige verdensstjernen.

© akg/scanpix & ap/polfoto

Josephine Baker hjalp La Résistance

Hemmeligstemplede dokumenter avslører at Josephine Baker arbeidet for den franske motstandsbevegelsen.

10. oktober 2016 av Emrah Sütcü
Historikere har offentliggjort et arkiv med tusenvis av hemmeligstemplede dokumenter som viser hvordan den franske motstandsbevegelsen – La Résistance – opererte under andre verdenskrig. 

Josephine Baker var uselvisk

Arkivet var i flere tiår oppbevart på Vincennes-slottet øst for Paris og inneholder blant annet rapporter, brev og foto fra både motstandsbevegelsens agenter, Vichy-styret og tyske myndigheter.

Dokumentene inneholder også saks- mapper på flere kjendiser – blant dem sangeren og danseren Josephine Baker, som hjalp La Résistance under krigen. En note om Baker fra 1943 forteller at «hun utviser stor hengivenhet og er helt uselvisk. Som en vennlig og livlig person er hun i stand til å gjøre oss stor tjeneste».

Snappet opp fortrolig informasjon

Baker opptrådte under krigen i hele Europa og snappet opp fortrolige opplysninger på ambassader og i selskaper, og formidlet dem videre til La Résistance. Baker skrev opplysningene med usynlig blekk på noteark hun sendte til Frankrike.

Kanskje du er interessert i