Nazi-elitesoldat ville bygge opp hemmelig hær

En av Nazi-Tysklands store krigshelter forsøkte etter krigen å etablere en statsløs­ hær. Den skulle settes inn hvis Sovjet invaderte Vest-Tyskland.

I 1951 skrev den tidligere nazi-soldaten Otto Skorzeny om hærplanene, blant annet til den vesttyske forbundskansleren Konrad Adenauer.
Ullstein/Alexander Historical Auctions
I 1951 skrev den tidligere nazi-soldaten Otto Skorzeny om hærplanene, blant annet til den vesttyske forbundskansleren Konrad Adenauer.

Nylig offentliggjorte papirer viser at den tidligere SS-elitesoldaten Otto Skorzeny tidlig i 1950-årene planla å bygge opp en 200 000 mann sterk hær i Spania. Hæren skulle bestå av spanske og tyske frivillige, og skulle settes inn hvis Sovjet angrep Vest-Tyskland.

Planene er beskrevet i hittil ukjente brev og dokumenter. Papirene var del av dødsboet etter Otto Skorzenys enke, og ble nylig solgt på auksjon i USA av arvingene.

Under krigen var Skorzeny en av Nazi-Tysklands mest kjente elitesoldater. I 1950 flyktet han til Spania under falskt navn. Samme år brøt Koreakrigen ut, og Skorzeny fryktet at det bare var et spørsmål om tid før Sovjet ville angripe Vest-Tyskland og resten av det frie Europa.

Dokumentene viser at den tidligere Waffen SS-soldaten sto i nær kontakt med en rekke spanske militærledere, tyske eks-nazister og til og med deler av Vatikanet for å få støtte til å opprette en hemmelig hær. Til tross for mange positive svar klarte Skorzeny aldri å gjennomføre planen.

Visste du det?

Visste du at Otto Skorzeny ledet den spektakulære aksjonen i 1943 som befridde Italias diktator, Benito Mussolini, fra fangenskap i Gran Sasso-fjellene nord for Roma? Etter andre verdenskrig havnet Skorzeny som krigsfange hos de allierte, men i 1948 klarte han å flykte fra fengselet med hjelp fra tre gamle krigskamerater. De hadde kommet seg inn iført falske amerikanske uniformer. Otto Skorzeny­ flyktet til Spania, der han blant annet hjalp ettersøkte eks-nazister.

Kast et nøye blikk på Historie

Abonnement: Bestill tre numre av Historie og få en profesjonell kikkert med på kjøpet til kr 79,50. Du sparer kr 1010.

Se dine yndlingsprogrammer og -filmer på MYTEK-nettbrettet med Android 4.4.

Få et 7-tommers nettbrett med Historie

Abonnement: Dette nettbrettet kan strømme overalt i verden. Bestill 9 numre av Historie og få nettbrettet på kjøpet for kr 499,-.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Ville du anbefale Historie til andre?

Abonnement: Fortell hva du synes, og delta i konkurransen om flotte premier.

Ta diktatortesten

Politikere: Utsett deg for Histories store test og finn ut hvilken diktator du minner mest om.

Skalljakke og tre numre - kr 89,50

Abonnement: Kjøp tre numre av Historie og få en nano-skalljakke med på kjøpet. Spar kr 949!

Kast et nøye blikk på Historie

Abonnement: Bestill tre numre av Historie og få en kikkert med på kjøpet til kr 79,50.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications