Barske riddere fikk krigstraumer

Krig påvirket – ifølge en ny teori – middelalderens riddere langt hardere enn man hittil har trodd.

Ridderne var krigens elitesoldater, men mye tyder på at selv de hadde vansker med å takle voldsorgien på slagmarkene.
Scanpix/AKG-images
Ridderne var krigens elitesoldater, men mye tyder på at selv de hadde vansker med å takle voldsorgien på slagmarkene.

Middelalderens rustningskledde kjemper er ofte blitt portrettert som fryktløse menn som nøt krigens gru og uten kvaler drepte fiender i hopetall. Nå viser ny forskning at mange riddere trolig slet med psykiske traumer som følge av krigsopplevelsene.

Historikeren Thomas Hebøll-Holm fra Københavns Universitet har blant annet undersøkt en bok fra 1300-tallet, skrevet av ridderen Geoffroi de Charny, som omtaler de sjelelige konsekvensene av ridderlivet: «Du ser folk drepe­ hverandre, flykte, dø­ og bli tatt til fange. Og du ser dine døde venner ligge foran deg».

Ridderne led av posttraumatisk stress-syndrom

I dag gir denne typen opp­levelser noen soldater posttraumatisk stresslidelse. Ifølge Hebøll-Holm tyder mye på at noen riddere led av det samme. Blant annet forteller kildene om en korsfarer som utviste ekstremt psykotisk og voldelig atferd etter at han kom hjem fra slagmarken.

For å holde ut presset råder Charny kollegene til bare å kjempe for en høyere og rettferdig sak – ikke for personlig­ vinning.
«Han tegner dermed et bilde som er svært langt fra de voldspsykopatene ridderne ofte portretteres som", sier Thomas­ Hebøll-Holm.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications