Allerede i 1975 skrev amerikanske medier at CIA hevet en sovjetisk ubåt. Først nå bekrefter CIA hendelsen.

CIA hevet forlist sovjetisk ubåt

Etter 36 års taushet har amerikanske myndigheter omsider innrømmet at etterretningstjenesten CIA i 1974 berget deler av en forlist, sovjetisk rakettubåt.

Project Azorian, som oppdraget ble døpt, var en av den kalde krigens hemmeligste og dyreste operasjoner. Ifølge en intern CIA-rapport som nylig er offentliggjort, kostet oppdraget rundt ti milliarder nåtidskroner.

Målet for operasjonen var den sovjetiske ubåten K-129, som sank nordvest for Hawaii i 1968. Ubåten var bevæpnet med tre missiler med atomstridshoder som amerikanerne ønsket å se nærmere på.

I 1974 ga president Nixon ordre om at ubåten skulle heves fra fem kilometers dyp. Ifølge CIA-papirer ble hevingsfartøyet fulgt av sovjetiske krigsskip, og amerikanerne sperret blant annet helikopterplattformen på skipet i frykt for at sovjeterne skulle borde skipet fra luften.

Det lyktes å heve deler av ubåten. Hvilke deler amerikanerne fikk fatt i, er uvisst, men historikerne er enige om at de sannsynligvis ikke fikk fatt i russernes beryktede atomraketter.

Kanskje du er interessert i