Pistoler og revolvere gjennom tidene

Våpen og krutt har hatt avgjørende betydning for historiens gang, og ikke minst har pistoler og revolvere vært gjennom en markant utvikling.

I filmen om «Dirty Harry» fra 1971 spiller Clint Eastwoods .44 Magnum-revolver en hovedrolle, og kalles verdens kraftigste.
Scanpix/Mary Evans
I filmen om «Dirty Harry» fra 1971 spiller Clint Eastwoods .44 Magnum-revolver en hovedrolle, og kalles verdens kraftigste.

I løpet av 500 år ble håndholdte skytevåpen utbredt over hele verden. Navnet «pistol» stammer trolig fra den italienske byen Pistoia, der børsemakere på 1500-tallet begynte å utvikle skytevåpen som kunne avfyres når man satt på hesteryggen. Med de første pistolene måtte skytteren få jobben gjort på første forsøk, for våpenet hadde bare ett skudd. Men på 1800-tallet kom seksløperen og de halvautomatiske pistolene – med opptil 30 patroner i magasinet. .

Den glødende lunten vippet ned i en plate med krutt.

1475: Den første modellen var håpløs

På slutten av 1400-tallet ble luntelåspistolen utviklet som det første håndvåpenet i Europa. Ved et trykk på avtrekkeren vipper den glødende lunten ned i en plate, kalt en fengpanne.

Fengpannen er fylt med krutt som antenner drivladningen og sender kulen av sted. Luntelåspistolens store problem er at lunten hele tiden må holdes glødende. Derfor er den så godt som ubrukelig i fuktig vær og gir eieren store problemer om natten, ettersom glørne avslører posisjonen hans i mørket.

En dyktig skytter kunne fyre av opptil tre skudd i minuttet.

1600-tallet: Miniutgave av munnladeren

Flintlåspistolen er det første praktiske håndvåpenet, og lanseres på 1600-tallet som en miniutgave av munnladegeværet. Prinsippet bak er såre enkelt: kulen og kruttet, pakket inn i et lite stykke papir, presses ned i løpet. Når pistolen blir avfyrt, slår et stykke flint imot fyrstålet. Det gir fra seg gnister, og dermed antennes kruttet.

Samuel Colt tjente 15 millioner dollar på revolverne sine.

1830: Mexico-krigen redder Colt fra konkurs

Samuel Colt finner opp revolveren bare 16 år gammel. Magasinet med de seks patronene er helt enestående i forhold til enkeltskuddpistolene.

I 1836 tar Colt patent på revolveren sin og begynner å masseprodusere den. Men han er for tidlig ute.

Etterspørselen er ikke stor nok, han får ikke avsetning på revolverne, og i 1842 må han legge ned firmaet. Men i mellomtiden har Colts revolver vist hva den var verdt i kampen mot indianerne, og da USA i 1846 står overfor en krig mot Mexico, blir den konkurstruede Samuel Colt kontaktet av hæren.

Sammen utvikler de en ny, kraftigere revolver. Under borgerkrigen 20 år senere er den fortsatt standardutstyr.

Side 1: Pistoler og revolvere gjennom tidene
Side 2: Pistoler og revolvere

Få et sett Bluetooth-hodetelefoner

Abonnér: Bestill to nummer av HISTORIE og få med et par lekre trådløse hodetelefoner. I alt bare kr 39,50 + porto og eksp.

Beduinkrigernes blitzkrig

Nytt blad: Les historien om en liten hær av beduinkrigere som i år 632 erobret enorme landområder.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications