USAs verste seriemorder: Ted Bundy

Ted Bundy fikk toppkarakterer, jobbet som frivillig på en hjelpetelefon og var politisk aktiv. Mange mente at han kunne drive det til hva som helst med sitt vinnende vesen og flotte utseende. I stedet endte han som en brutal drapsmann og sadist.

1971, hjelpetelefon i Seattle, Washington

Ted Bundy lykkes med alt han foretar seg. Studier, arbeid og kjærlighet. Han har til og med begynt å ta vakter som frivillig på en hjelpetelefon for folk med selvmordtanker.

Foran Ann Rule, på kontoret for hjelpetelefonen, sitter en ung mann hun ikke har sett før. «Dette er Ted Bundy», sier en kollega og peker. «Han skal jobbe sammen med deg».

Bundy ser opp og smiler. Han er glattbarbert og velfrisert – ikke langhåret som de fleste andre unge. På bordet hans ligger det stabler av lærebøker. Bundy henter en kopp kaffe til Ann. Han gjør et godt førsteinntrykk på henne. Alt ser ut til å gå rett vei for den 24 år gamle mannen. Han er psykologistudent og får bare gode karakterer. Han har allerede vervet seg som valgkampmedarbeider for det republikanske partiet i Washington. Partifolk spår ham en stor karriere – kanskje som toppolitiker.

Han er forlovet med en ung kvinne som forguder ham – ikke overraskende, tenker Ann. Han er en flott, intelligent og høflig mann med en aristokratisk nese og inntagende blå øyne. Ted Bundy smiler til sin nye kollega og peker på alle telefonene. Hele natten vil ulykkelige mennesker ringe. Mange av dem skal snakkes fra å begå selvmord. «Tror du vi greier dette», spør han. «Det håper jeg da», svarer Ann.

Ann Rule kom godt overens med kollegaen på krisetelefonen, Ted Bundy. Hun skrev senere en bok om sin venn seriemorderen.

Det første voldelige overfallet - 4. januar, 1974

Ted Bundy har lenge hatt ville fantasier om voldelig sex, tvang og menneskejakt. Nå greier han ikke å tøyle lystene lenger.

Joni Lenz har lagt seg. Den 18 år gamle jenta bor i et hus nær universitetet sammen med flere andre unge, og rundt i rommene ligger folk og sover.

Ingen våkner da Ted Bundy i ly av mørket sniker seg inn gjennom en dør til kjelleren. Bundy merker en sitrende følelse av spenning, oppstemthet og fare. Han føler at han er på jakt. Stille åpner Ted Bundy en dør og lister seg bort til sengen der Lenz sover.

Med full kraft hamrer han en metallstang mot hodet hennes til hun mister bevisstheten. Deretter trekker han frem et speculum – et gynekologisk instrument – som han har hatt med seg. På brutalt vis driver han instrumentet opp i underlivet hennes. Da han forlater åstedet, ligger Joni Lenz bevisstløs tilbake med livstruende skader i hode og underliv.

De verste seriemordere gjennom tidene – les vårt store tema

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications