Bomben sprengte marineinfanteriets bygning i filler. Deretter fulgte en desperat kamp mot klokken for å finne overlevende.

Hizbollah innledet selvmordsbomberepoken

I oktober 1983 kjører en lastebil med en smilende mann bak rattet inn i det amerikanske marineinfanteriets bygg i Beirut. Der detonerer han seks tonn sprengstoff. Bak angrepet står en hittil ukjent gruppe som senere tar navnet Hizbollah – Guds parti.

Hizbollah bombet USAs marineinfanteri

Selvmordsbomberens epoke ble innledet 23. oktober 1983 da en lastebil med nesten seks tonn sprengstoff av typen PETN eksploderte midt inne i betongbygget i Libanons hovedstad Beirut der USAs marineinfanteri holdt til. Sprengkraften svarte til eksplosjonen av cirka 9,5 tonn TNT og var så kraftig at lastebil og fører fordampet, mens hele bygningen ble løftet nesten en halv meter over bakken. Eksplosjonen var ifølge FBI en av de kraftigste ikke-kjernefysiske eksplosjonene som noen gang er registrert.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.


241 soldater ble drept av Hizbollah


Da eksplosjonen inntraff lå over 350 amerikanske soldater og sov i bygningen. I kappløp med tiden prøvde redningsfolk senere desperat å grave seg ned til ofrene, som lå dypt nede under millioner av tonn med betong. For manges vedkommende kom hjelpen altfor sent, og til sammen 241 soldater mistet livet.

Hizbollah vokste seg mektig


Tragedien tvang USAs president Reagan til å trekke alle tropper ut av Libanon. Bak angrepet sto en hittil ukjent libanesisk milits som senere tok navnet Hizbollah og ble den sterkeste ikke-statlige militærorganisasjonen i verden.

Kanskje du er interessert i