Fotograf Joe Rosenthal­ gjorde et uventet skup. Han kom opp på fjellet­­ et par minutter­ før de seks soldatene begynte å­ reise flagget.

Flags of our Fathers gir oss den ekte historien

Filmkontrollen: Flags of our Fathers: I februar 1945 ble et av de blodigste slagene under andre verdenskrig utkjempet på stillehavsøya Iwo Jima. Filmen forteller om seks menn som fikk avgjørende betydning for USAs innsats i krigen.

Var slaget på Iwo Jima så blodig?

Ja. Bare 1083 av de 20 700 japanske soldatene på øya overlevde, mens 6821 av 70 000 amerikanere mistet livet.

Allerede i løpet av den første uka inntok amerikanerne Suribachi-fjellet – øyas høyeste punkt. Da slaget var slutt, ble et av de mest berømte fotografiene fra andre verdenskrig tatt der.

Fordi keiserens soldater hadde forskanset seg i et enormt system av underjordiske tunneler, trakk kampene ut og ble usedvanlig blodige. Invasjonen av Iwo Jima, som ligger i Ogasawara-øygruppen 1080 km fra Tokyo, var et viktig skritt for amerikanerne på veien mot den forventede invasjonen av det japanske fastlandet.

Fikk bildet betydning for krigsstemningen i USA?

Ja. Allerede dagen etter at det ble tatt, ble det slått opp på forsidene i hele USA. Da president Franklin D. Roosevelt så det, bestemte han at det skulle brukes til reklame for den forestående innsamlingen av midler til krigen. Han beordret soldatene på bildet hjemkalt. Bare tre av de seks overlevde kampene. De ble mottatt som krigshelter og brukt til å ta oppmerksomheten bort fra tapene i Stillehavet. Med disse mennene som frontfigurer ble det samlet inn 23,3 milliarder dollar – dobbelt så mye som forventet.

Filmen fremstår som særdeles realistisk ned til minste detalj. Legg blant annet merke til flagget på de to bildene.

Hvem var Ira Hayes?

Han var den mest berømte av de seks. Hayes var med på å plante flagget på fjelltoppen og står ytterst til venstre på fotografiet. 24. januar 1955 ble han funnet død, trolig etter å ha drukket seg i hjel. Hans tragiske livshistorie ble siden gjenstand for flere filmer og LaFarges sang “The Ballad of Ira Hayes”, som både Johnny Cash og Bob Dylan gjorde innspillinger av.

Kanskje du er interessert i