Guide: Tsarenes Sankt Petersburg

Russlands mektige tsar Peter den store grunnla imperiets vestligste by som en port til Europa. I 200 år formet etterfølgerne hans den viktige havnebyen, og gjorde den nye hovedstaden til imperiets juvel.

Tsar Peter den store skapte en by etter vesteuropeisk forbilde. Den nye hovedstaden skulle åpne Russland mot vest.
Bridgeman
Tsar Peter den store skapte en by etter vesteuropeisk forbilde. Den nye hovedstaden skulle åpne Russland mot vest.

Peter den store ble tsar bare ti år gammel. Alt pekte mot at han måtte leve hele livet bak Kremls murer midt i Moskva. Men den unge herskeren trivdes ikke i imperiets konservative hovedstad. Han var interessert i skipsbygging, seiling og vitenskap – emner som sømmet seg dårlig for en tsar på en trone flere hundre kilometer fra åpent hav i et antikvert rike.

I år 1700 brøt den store nordiske krig ut. Tre år senere greide den russiske hæren å fortrenge svenskene fra området innerst i Finskebukten, og det ga Peter den store en mulighet til å realisere en drøm: Tsaren ville bygge en havneby som kunne gi Russland adgang til det moderne Vest-Europa, som han var en stor beundrer av. Varer, kunnskap og nye ideer skulle strømme til og modernisere det trauste moderlandet.

Det erobrede området ved munningen av elven Neva var imidlertid en eneste stor myr. Foruten noen finske fiskere bodde det ingen her. Tsaren satte tusenvis av tvangsarbeidere, bønder og svenske krigsfanger til å rydde skog, pæle bakken for å gjøre den stabil og lage plass til byens første bygninger.

Peter den store kalte den nye havnebyen opp etter skytshelgenen sin, og i 1712 gjorde han St. Petersburg til imperiets hovedstad. På reiser i Europa hadde han sett Venezias palasser, Amsterdams kanaler og Frankrikes prakthager, og St. Petersburg skulle formes etter vestlig inspirasjon. Tsaren påla tvangsinnflyttede adelige å bygge imponerende palasser langs byens kanaler, og Peter den stores etterfølgere fikk oppført det mest storslåtte av dem alle, Vinterpalasset.

Det enorme palasset ved elvebredden var hjem for tsarfamilien i nesten 200 år. Herfra styrte de eneveldige herskerne riket sitt, som strakte seg tusenvis av kilometer mot øst. Men opprøret ulmet. Tsarene, den søkkrike adelen og de forhatte godseierne greide ikke å holde grepet på underklassen, og sparsomme reformer var ikke tilstrekkelig. I mars 1917 tvang opprørere den siste tsaren til å tre tilbake og forlate St. Petersburg. Lenin overtok makten, og Moskva ble igjen Russlands hovedstad. Men Peters livsverk ligger stadig i Nevas delta.

I seng med kongen

Nytt blad: Det var en krevende jobb å være kongens elskerinne! Bli med til 1600-tallets Europa der du får et inntrykk av hvordan det var å være royal elskerinne.

Kast et nøye blikk på Historie

Abonnement: Bestill tre numre av Historie og få en profesjonell kikkert med på kjøpet til kr 79,50. Du sparer kr 1010.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Ta diktatortesten

Politikere: Utsett deg for Histories store test og finn ut hvilken diktator du minner mest om.

Illustrert Vitenskap

Quiz Battle: test din viten

Vitenskap: Quiz Battle er enkelt å lære, men vanskelig å mestre.

Historiens vendepunkter

Bøker: Få et topp tilbud på den populære bokserien om historiens vendepunkter.

Ville du anbefale Historie til andre?

Abonnement: Fortell hva du synes, og delta i konkurransen om flotte premier.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications