FN vil redde verdensarven, som blir bombet, knust og plyndret under kampene i det borgerkrigsherjede Syria.
© Ria/Polfoto

Jordskjelv forsinker kulturbevarende FN-oppdrag i Syria

Sommerens jordskjelv i Italia har forsinket den FN-nedsatte spesialenheten som skal redde Syrias kulturarv fra utslettelse.

18. november 2016 av Nanna Apergis
I februar i år bestemte Italia og FN at FNs fredsbevarende oppdra ikke bare skal beskytte mennesker, men også kulturarv.

En gruppe spesialutdannede italienske historikere, forskere og soldater ble derfor plukket ut, og gruppens første oppdrag skulle gå til Syria for å redde så mye som mulig av kulturarven som Den islamske staten er i ferd med å utslette.

Men nå har gruppen blitt forsinket på grunn av jordskjelvet som rammet det sentrale Italia i august.

LES MER: Krig utsletter Midtøstens kulturarv

Fortidsminner og historie utgjør identitet

Jordskjelvet, som målte 6,2 på richterskalaen, truet nemlig med å utslette uerstattelig italiensk kulturarv.


FNs nye spesialenhet ble derfor sendt til den italienske byen Almatrice, der 900 kulturarvsgjenstander er reddet ut av ruinene så langt.

"Vårt folk er trent til å håndtere alle former for krisesituasjoner. De som har mistet alt i krig eller jordskjelv, skal ikke også miste fortidsminnene og historien som utgjør identiteten deres," sier Fabrizio Parrulli, som er sjef for avdelingen for beskyttelse av kulturarv under det italienske militæret.

LES MER: Gravrøving truer Egypts fortidsminner

Blå hjelmer

Spesialenheten, som i likhet med resten av FNs fredsbevarende styrker er iført blå hjelmer på oppdrag, er utdannet til å beskytte kulturarv i høyrisiko-områder, hindre plyndring og til å stoppe ulovlig salg av stjålne gjenstander.

Det er ennå ikke kjent når gruppen kan sendes til Syria.

Kanskje du er interessert i