Ny oppdagelse viser at neandertalere kunne uttrykke seg i symboler. Hulemaleriene viser seks seler. Neander­talerne fanget og åt sel ved kysten av Spania.

Neandertalere malte også hulemalerier

For 42 000 år siden malte neandertalere seler i en hule. Det endrer vår oppfatning av fortidsmennesket.

Historiens trolig eldste kunstverk er oppdaget i den store Nerja-grotten i det sørlige Spania. Hule­maleriet viser seks seler, og forskere har kunnet datere maleriet til å være 42 300-43 500 år gammelt ved å analysere kullrester som lå i nærheten av maleriet. Dermed er det trolig en neandertaler som har avsatt kullet på stalaktitten, for de dominerte Pyrenéhalvøya frem til for 37 000 år siden. Neste trinn er at de spanske forskerne får analysert selve hulemaleriet slik at de kan fastslå alderen helt nøyaktig.

Professor José Sanchidrián ved univer­sitet i Cordoba beskriver oppdagelsen som en «akademisk bombe», ettersom alle hulemalerier hittil er tilskrevet Homo sapiens. Det har i mange år hersket en oppfatning av at neandertalerne ikke kunne tenke abstrakt, men nyere funn av smykker og malerier på små steiner har rokket ved forestillingen. Med den nye oppdagelsen av selmaleriet i Nerja-grotten står det klart at det utdøde fortidsmennesket kunne tenke i symboler.

Selv om de spanske forskerne ikke kan avvise helt at en Homo sapiens har malt selene, ettersom arten også befant seg i Spania i samme periode, regner de fleste det som mindre sannsynlig.

Kanskje du er interessert i