Neandertalere malte også hulemalerier

For 42 000 år siden malte neandertalere seler i en hule. Det endrer vår oppfatning av fortidsmennesket.

Ny oppdagelse viser at neandertalere kunne uttrykke seg i symboler. Hulemaleriene viser seks seler. Neander­talerne fanget og åt sel ved kysten av Spania.
Scanpix & Bridgeman
Ny oppdagelse viser at neandertalere kunne uttrykke seg i symboler. Hulemaleriene viser seks seler. Neander­talerne fanget og åt sel ved kysten av Spania.

Historiens trolig eldste kunstverk er oppdaget i den store Nerja-grotten i det sørlige Spania. Hule­maleriet viser seks seler, og forskere har kunnet datere maleriet til å være 42 300-43 500 år gammelt ved å analysere kullrester som lå i nærheten av maleriet. Dermed er det trolig en neandertaler som har avsatt kullet på stalaktitten, for de dominerte Pyrenéhalvøya frem til for 37 000 år siden. Neste trinn er at de spanske forskerne får analysert selve hulemaleriet slik at de kan fastslå alderen helt nøyaktig.

Professor José Sanchidrián ved univer­sitet i Cordoba beskriver oppdagelsen som en «akademisk bombe», ettersom alle hulemalerier hittil er tilskrevet Homo sapiens. Det har i mange år hersket en oppfatning av at neandertalerne ikke kunne tenke abstrakt, men nyere funn av smykker og malerier på små steiner har rokket ved forestillingen. Med den nye oppdagelsen av selmaleriet i Nerja-grotten står det klart at det utdøde fortidsmennesket kunne tenke i symboler.

Selv om de spanske forskerne ikke kan avvise helt at en Homo sapiens har malt selene, ettersom arten også befant seg i Spania i samme periode, regner de fleste det som mindre sannsynlig.

Visste du at...

...forskerne ikke vet hvorfor neandertalerne døde ut for cirka 30 000 år siden?
Flere teorier forsøker å gi et svar:
● Klimaforandringer endret neandertalernes livsbetingelser, og de greide ikke å omstille seg.
● Mangel på ressurser fikk Homo sapiens til å fordrive neander­talerne fra sitt naturlige habitat til ufruktbare områder.
● Neandertaler og Homo sapiens fløt sammen til én art.
● Homo sapiens myrdet neandertalerne for å utrydde dem.

Få et sett Bluetooth-hodetelefoner

Abonnér: Bestill to nummer av HISTORIE og få med et par lekre trådløse hodetelefoner. I alt bare kr 39,50 + porto og eksp.

Beduinkrigernes blitzkrig

Nytt blad: Les historien om en liten hær av beduinkrigere som i år 632 erobret enorme landområder.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications