Fakkelen med den olympiske ilden ble flankert av hakekorsbannere da den passerte Unter Den Linden.

Nazistene fant opp våre dagers olympiske tradisjoner

Flere av tradisjonene vi kjenner fra de olympiske leker, ble pønsket ut av nazistene før sommer-OL i Berlin i 1936.

Adolf Hitler brukte de olympiske lekene i Berlin i 1936 til å skape et glorifisert bilde av Nazi-Tyskland. Egentlig ga Føreren blaffen i både OL og idrettskonkurranser, men han forsto etter hvert hvilket propagandapotensial et OL hadde. Utøvere, publikum og journalister fra hele verden lot seg besnære og skrev begeistrede rapporter hjem.

De olympiske lekene i Berlin introduserte flere av de tradisjonene som OL er kjent for i dag.

Fakkelløpet

Ideen med å la en flamme brenne på OL-stadion så lenge lekene varte, stammer fra Hellas.

Men ideen om at fakkelen først skulle bæres fra Hellas til stedet lekene skulle finne sted, kommer ikke fra Hellas. Den tradisjonen ble funnet opp av Carl Diem, generalsekretæren i den tyske OL-komiteen. Påfunnet falt i god jord hos nazistene, som var glad i fakkeltog ved marsjer og massemøter, og dette er nå en del av OL-tradisjonen.

Direkteoverføring


OL i Berlin var verdens første direkteoverførte sportsbegivenhet. Kameraene på Reichsportsfeld rettet seg mot utøverne, og direktesendte bilder ble formidlet via en sender i forstaden Witzleben like ved stadion. To spesielle kabler gikk også mellom stadion og radiotårnet i Berlin.

Lyd og bilde ble sendt hver for seg, og kommentatoren kunne ikke se bildene han kommenterte. Det førte til ulike bommerter, som da kommentatoren Wulf Bley kunngjorde Hitlers ankomst til bilder av Førerens støvelsnuter.

Bildekvaliteten var grov og primitiv, men trass i svakhetene trengte TV-seerne seg sammen i de små teaterlignende hyttene som postverket hadde reist i Berlin og forstaden Potsdam.

Historikerne mener at cirka 160 000 mennesker var tilskuere til de 72 timene med direktesendt fjernsyn. Blant de faste seerne var utøverne selv, for de hadde fått installert en egen TV-skjerm i fellesbygningen i OL-byen.

Olympisk boikott


En boikott av OL i Berlin av politiske årsaker var et hett diskusjonstema før lekene, men til slutt valgte bare Spania og enkelte jødiske idrettsutøvere å holde seg borte.

Boikottvåpenet var da noe nytt i OL-sammenheng, men senere har det ofte vært tatt i bruk. Flere land, blant annet Norge, valgte å bli hjemme i protest mot Sovjetunionens invasjon i Afghanistan da OL skulle avholdes i Moskva i 1980.

Les mer om Hitlers OL i Historie 11/2012.

Du kan også laste ned og lese artikkelen i PDF-format NÅ - bruk "Last ned"-knappen nedenfor. Det krever bare at du registrerer deg som bruker av Histories hjemmeside. Det er lett, fort gjort og gratis.

Kanskje du er interessert i