Nazi-elitesoldat ville bygge opp hemmelig hær

En av Nazi-Tysklands store krigshelter forsøkte etter krigen å etablere en statsløs­ hær. Den skulle settes inn hvis Sovjet invaderte Vest-Tyskland.

I 1951 skrev den tidligere nazi-soldaten Otto Skorzeny om hærplanene, blant annet til den vesttyske forbundskansleren Konrad Adenauer.
Ullstein/Alexander Historical Auctions
I 1951 skrev den tidligere nazi-soldaten Otto Skorzeny om hærplanene, blant annet til den vesttyske forbundskansleren Konrad Adenauer.

Nylig offentliggjorte papirer viser at den tidligere SS-elitesoldaten Otto Skorzeny tidlig i 1950-årene planla å bygge opp en 200 000 mann sterk hær i Spania. Hæren skulle bestå av spanske og tyske frivillige, og skulle settes inn hvis Sovjet angrep Vest-Tyskland.

Planene er beskrevet i hittil ukjente brev og dokumenter. Papirene var del av dødsboet etter Otto Skorzenys enke, og ble nylig solgt på auksjon i USA av arvingene.

Under krigen var Skorzeny en av Nazi-Tysklands mest kjente elitesoldater. I 1950 flyktet han til Spania under falskt navn. Samme år brøt Koreakrigen ut, og Skorzeny fryktet at det bare var et spørsmål om tid før Sovjet ville angripe Vest-Tyskland og resten av det frie Europa.

Dokumentene viser at den tidligere Waffen SS-soldaten sto i nær kontakt med en rekke spanske militærledere, tyske eks-nazister og til og med deler av Vatikanet for å få støtte til å opprette en hemmelig hær. Til tross for mange positive svar klarte Skorzeny aldri å gjennomføre planen.

Visste du det?

Visste du at Otto Skorzeny ledet den spektakulære aksjonen i 1943 som befridde Italias diktator, Benito Mussolini, fra fangenskap i Gran Sasso-fjellene nord for Roma? Etter andre verdenskrig havnet Skorzeny som krigsfange hos de allierte, men i 1948 klarte han å flykte fra fengselet med hjelp fra tre gamle krigskamerater. De hadde kommet seg inn iført falske amerikanske uniformer. Otto Skorzeny­ flyktet til Spania, der han blant annet hjalp ettersøkte eks-nazister.

Aktuelt blad: Fra terrorist til leiemorder

Nytt blad: Møt verdens mest fryktede terrorist gjennom to tiår, Sjakalen Carlos, opplev Hitlers flaktårn under 2. verdenskrig, og dra på tur i Romas utsvevende natteliv.

Kast et nøye blikk på Historie

Abonnér: Bestill tre numre av Historie og få en profesjonell kikkert med på kjøpet til kr 79,50. Du sparer kr 1010.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Få et nettbrett med Historie

Abonnement: Bestill ni numre av Historie og få et syvtommers nettbrett attpå for bare kr 499.

Historiens vendepunkter

Historie: Få et topp tilbud på den populære bokserien om historiens vendepunkter.

Skalljakke og tre numre av Historie bare kr 89,50

Abonnement: Kjøp tre numre av Historie og få en nano-skalljakke med på kjøpet. Spar kr 949!

Hva betyr plusset?

Historie: Plusset på Histories hjemmeside peker på et særlig verdifullt innhold for deg.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications