Nazi-elitesoldat ville bygge opp hemmelig hær

En av Nazi-Tysklands store krigshelter forsøkte etter krigen å etablere en statsløs­ hær. Den skulle settes inn hvis Sovjet invaderte Vest-Tyskland.

I 1951 skrev den tidligere nazi-soldaten Otto Skorzeny om hærplanene, blant annet til den vesttyske forbundskansleren Konrad Adenauer.
Ullstein/Alexander Historical Auctions
I 1951 skrev den tidligere nazi-soldaten Otto Skorzeny om hærplanene, blant annet til den vesttyske forbundskansleren Konrad Adenauer.

Nylig offentliggjorte papirer viser at den tidligere SS-elitesoldaten Otto Skorzeny tidlig i 1950-årene planla å bygge opp en 200 000 mann sterk hær i Spania. Hæren skulle bestå av spanske og tyske frivillige, og skulle settes inn hvis Sovjet angrep Vest-Tyskland.

Planene er beskrevet i hittil ukjente brev og dokumenter. Papirene var del av dødsboet etter Otto Skorzenys enke, og ble nylig solgt på auksjon i USA av arvingene.

Under krigen var Skorzeny en av Nazi-Tysklands mest kjente elitesoldater. I 1950 flyktet han til Spania under falskt navn. Samme år brøt Koreakrigen ut, og Skorzeny fryktet at det bare var et spørsmål om tid før Sovjet ville angripe Vest-Tyskland og resten av det frie Europa.

Dokumentene viser at den tidligere Waffen SS-soldaten sto i nær kontakt med en rekke spanske militærledere, tyske eks-nazister og til og med deler av Vatikanet for å få støtte til å opprette en hemmelig hær. Til tross for mange positive svar klarte Skorzeny aldri å gjennomføre planen.

Visste du det?

Visste du at Otto Skorzeny ledet den spektakulære aksjonen i 1943 som befridde Italias diktator, Benito Mussolini, fra fangenskap i Gran Sasso-fjellene nord for Roma? Etter andre verdenskrig havnet Skorzeny som krigsfange hos de allierte, men i 1948 klarte han å flykte fra fengselet med hjelp fra tre gamle krigskamerater. De hadde kommet seg inn iført falske amerikanske uniformer. Otto Skorzeny­ flyktet til Spania, der han blant annet hjalp ettersøkte eks-nazister.

Få et sett Bluetooth-hodetelefoner

Abonnér: Bestill to nummer av HISTORIE og få med et par lekre trådløse hodetelefoner. I alt bare kr 39,50 + porto og eksp.

Beduinkrigernes blitzkrig

Nytt blad: Les historien om en liten hær av beduinkrigere som i år 632 erobret enorme landområder.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications