NYTT BLAD: Reisen til Valhall var full av blodige ritualer

Vikingenes paradis var Odins hjem. Her sloss de døde dagen lang og festet hele natten. Valkyriene gjenopplivet de falne, og orgien begynte forfra hver dag. Men bare de tapreste krigerne slapp inn i Valhall – sveklinger og gamle endte i Hel.

24. november 2016

Nytt Historie ute nå!

Vil du abonnere på Historie? Her får du de beste tilbudene

I årets 18. utgave av HISTORIE kan du blant annet få med deg:

Riddernes fall

Ridderne er kjent for å kjempe i Det hellige land – og for aldri å svikte en jomfru i nød. Men hvorfor forsvant disse gudfryktige gentlemennene i skinnende rustning ut av historien? De glemte sine gode manerer og ble til forhatte landeveisrøvere.

Kongens rivaler forbød julen

Midt på 1600-tallet forsøkte det engelske parlamentet å avskaffe julen. Høytiden var ifølge de sterkt reformatoriske politikerne et dårlig minne om hedenske tider som bare pavetro forrædere ville feire.

Reisen til Valhall

Bare de mektigste vikingkrigerne endte i den norrøne mytologiens paradis – Valhall – for veien dit var full av død og blodige ritualer.

Men for de som kom seg til Odins hjem, var lykken gjort. Her kunne de heldige kaste seg ut i krigskamp hver eneste dag, fråtse i kjøtt og slukke tørsten med mjød melket fra en geit.

Dunkerques sanne helter: Baktroppen kjempet til siste mann

Da britene evakuerte 338 000 omringede soldater fra Nord- Frankrike i 1940, fikk marinen æren for «mirakelet i Dunkerque». Men hadde det ikke vært for en stålsatt baktropp som kjempet til det siste og forsinket de fremrykkende tyskerne, hadde Hitler sannsynligvis vunnet krigen.
Vil du abonnere på Historie? Her får du de beste tilbudene

Kanskje du er interessert i