Afrikas verste diktatorer

Afrika har fostret noen av historiens mest eksentriske og brutale diktatorer gjennom tidene.

Idi Amin innledet en etnisk rensing av konkurrerende stammer.
Clive Limpkin
Idi Amin innledet en etnisk rensing av konkurrerende stammer.

I løpet av de siste 50 årene har Afrika fostret en rekke av de mest eksentriske og brutale diktatorene historien har sett. Regimene deres har hatt ulike politiske stå­steder, men var kjennetegnet ved systematisk og brutal undertrykkelse av alle motstandere.

Diktatorene deltok ofte personlig i torturen av fiender, men hadde likevel tid til å bygge opp sykelige personkulter rundt seg selv. Og ikke minst tilrane seg ufattelige rikdommer på bekostning av den utarmede befolkningen i landet sitt.

Idi Amin: Likene fløt på Nilen

Hvor: Uganda
Tittel: Konge av Skottland, hans eksellense, president på livstid, erobrer av Det britiske Imperiet
Ved makten: 1971-1979

Afrikas mest kjente diktator fikk henrettet nærmere 500 000 personer i løpet av sitt åtte år lange styre. Etter sigende fløt det så mange lik på Nilen at de tettet til vannkraftverket Nulabaale Power Station nær Lake Victoria.

Som et ledd i sin såkalte økonomiske krig utviste Idi Amin titusenvis av asiater som hadde kommet til landet under det tidligere britiske herredømmet.

Diktatoren rakk å legge Ugandas økonomi i ruiner før en feilslått krig mot Tanzania tvang ham til å flykte til Saudi-Arabia. Idi Amin døde i 2003.

75 år siden okkupasjonen

Nytt blad: I årets 6. utgave av HISTORIE markerer vi 75-årsdagen for okkupasjonen av Norge og Danmark - med et 26-siders tema

Få et sett Bluetooth-hodetelefoner

Abonnér: Bestill to nummer av HISTORIE og få med et par lekre trådløse hodetelefoner. I alt bare kr 39,50 + porto og eksp.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications