Republikken Ezo: Keiseren sa nei til amerikansk demokrati

Enomoto Takeaki og de andre lederne av republikken Ezo
Wikipedia
Enomoto Takeaki og de andre lederne av republikken Ezo

I 1868 hadde patriotiske samuraier sør i Japan fått nok av Tokugawa-shogunatet, som hadde hatt makten siden 1603.

I 1853 hadde shogunatet begynt å praktisere sakoku, den tradisjonelle isolasjonistiske utenrikspolitikken, noe samuraiene sterkt mislikte. De ønsket å gjeninnføre keiserdømmet, og det førte til krig. De nasjonalistiske samuraiene var sterkest, og restene av shogunatets styrker måtte flykte til øya i nord.

Den uavhengige republikken Ezo

Der proklamerte de 21. januar 1869 den uavhengige republikken Ezo. Admiral Enomoto Takeaki ble utpekt til å være den første presidenten, og etter planen skulle man gjennomføre demokratiske valg og etablere en politisk ledelse etter amerikansk mønster.

Og i takt med tanken om større åpenhet inviterte Enomoto landene i Vesten til samarbeid. Storbritannia sendte straks en legasjon, og Frankrike sendte offiseren Jules Brunet som senere skulle bli både fransk generalstabssjef og krigsminister. Brunet inndelte hæren i fire divisjoner og etablerte en kommandostruktur etter fransk mønster. Frankrike sendte også store mengder våpen.

Ble til Hokkaido

Men keiser Meiji, som nå satt med makten i resten av Japan, avviste alle anmodninger om gjensidig anerkjennelse. I stedet sendte han en hær på 7000 mann, og etter en rekke slag overga Enomoto seg 26. juni 1869.

Kommandanten for den keiserlige hæren, Otori Keisuke, ble så imponert over Enomotos krigstaktikk at han bestemte seg for ikke å henrette ham. Men republikken Ezo ble avviklet, og 20. september 1869 fikk øya sitt nåværende navn, Hokkaido.

Vikingenes elitesoldater

Nytt blad: Vi går vikingene nærmere etter i sømmene og avslører hvorfor de i tre århundrer var Europas mektigste krigere.

Tøff minidrone til deg

Abonnement: Få din helt egen drone, som kan fly i alle retninger og snurre, rulle og slå kollbøtte. Du får den sammen med to nummer av Historie for kr 49,50.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications