Greske vaser var eksportsuksess

Forskere har regnet ut at Atens vasemalere årlig produserte­ over 50 000 figurdekorerte vaser. Mange ble eksportert til utlandet.

21. mai 2012 av Nora Margherita Petersen

Mange greske bystater produserte keramikk, blant dem Korint, som lenge var et av de viktigste keramikksentrene i Hella. Men selv ikke Korint kunne konkurrere med Aten når det gjaldt kvalitet, nyskaping og masseproduksjon av krukker og vaser.

Fra rundt 620 til 300 f.Kr. var Aten middelhavsregionens suverent største produsent av dekorerte vaser, og de var svært ettertraktede eksportvarer. Atenske keramikkvaser er funnet så langt unna som i Spania, Egypt og på Krimhalvøya.

På museer rundt om i verden fins det i dag rundt 65 000 atenske vaser. Forskere regner med at antallet svarer til rundt én prosent av den totale produksjonen. I Atens mest produktive periode ble det altså laget over 50 000 figurdekorerte vaser i året. Trolig er det derfor flere millioner dekorerte atenske vaser som ikke har overlevd frem til i dag. I tillegg kommer de mer enkle, udekorerte vasene, som det ble produsert enda flere av.

Vaser: En kjempeindustri

Mesteparten av de atenske pottemakerverkstedene lå i bydelen Kerameikos, oppkalt etter områdets industri. På gammelgresk het pottemaker kerameus­ – et ord som går igjen i dag i vårt eget "keramikk". Forskerne har regnet seg frem til at Aten til enhver tid må ha hatt rundt 100 vasemalere og nærmere 500 ansatte i byens mange verksteder.

Ikke sjelden signerte både pottemakeren og vasemaleren produktene sine. Navnene viser at en del av pottemakerne ikke var fra Aten. Noen var slaver, mens andre var metoiker – immigranter med begrensede rettigheter i det atenske samfunnet.

Vasemaleren Lydos underskrev for eksempel seg selv som slave, og navnet viser hvor han kom fra – Lydia i det som i dag er Tyrkia. De beste pottemakerne og malerne var imidlertid som regel atenere.

Les mer: Et godt skår

I Historie nr 8/2012 brakte vi en stor artikkel om arkeologens jakt på historisk kunnskap gjennom potteskår. Du kan laste ned hele artikkelen ved å bruke knappen nedenfor.

For å kunne laste ned artikkelen, må du være registrert bruker av hjemmesiden. Registreringen er gratis og tar bare noen sekunder. Klikk her for å opprette profil.

Kanskje du er interessert i