Fjøsnissen måtte få grøt – ellers ble det trøbbel på gården.

Nisser var djevelens verk

Demon, kjettersk skapning og bare generelt irriterende. Den godmodige nissen har ikke alltid vært en helt naturlig del av juletiden. Kirken jaget i en periode på flere hundre år nissen med vievann, bønner, bål og brann.

28. november 2013 av Nadia Claudi

Nisser var onde

I takt med kristendommens inntog åpnet helvete seg bokstavelig talt for nissen. De kristne fikk bare dyrke én gud, og den vesle husguden ble derfor satt i kategori med djevelen. På 1200-tallet skrev den svenske nonnen Birgitta Birgersdatter, senere helgen, et dekret mot onde nisser der hun advarte mot å tilbe den kjetterske guden.

Vanskelig å fordrive nisser

Den tyske munken og reformatoren Martin Luther (1483-1546) instruerte prestene i skriftet «Tischreden» om at de måtte mane nissen ut av hjemmet – akkurat som en eksorsist som drev ut djevler og demoner.

Men nissen var ikke lett å bli kvitt, og skriftlige kilder fra 1500-tallet forteller om prester som ergret seg over at folk i «total villfarelse» trodde på «huslige spøkelsesnisser». Kirken nøyde seg imidlertid ikke alltid med å ergre seg. Danmarks offisielt sist dømte heks, Anne Palles, tilsto at nissen «Niels Goddreng» i hesteskikkelse bodde på gården hennes. Anne Palles ble henrettet for trolldom den 4. april 1693.

Last ned hele artikkelen fra Historie 18/2013, der du kan lese mer om nissens historie


NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i