Egypterne brukte løver som lås

Snortrekk, skjulte sideinnganger og segl av leire fra Nilen var blant de finurlige innretningene egypterne utviklet for å beskytte verdiene sine. Men de brukte også en lås formet som en løve, som i prinsippet virket som en moderne yale-lås.

24. mars 2014

Egypterne sikret palasset med løvelås

Oldtidens egyptere låste dørene til både private hjem, templer, palasser og gravkamre. Fra ca. 300 f.Kr. til 200 e.Kr. er det bevart et stort antall låser med samme motiv – en løve - enten avbildet i liggende stilling eller bare hodet.

Lås fungerte som dørslå

Låsen har fungert som en vanlig slå. Døren var ulåst når løven lå skjult i en kanal skåret ut i dørkarmen. Når døren skulle låses, trakk huseieren løvelåsen ut av kanalen og foran døren.

Kanalen var kledd med metall med innebygde skinner og rullelager som fikk låsen til å bevege seg lett frem og tilbake.

Egyptisk lås var forløper for sylinderlåsen

En av de bevarte løve-låsene har en bestemt funksjon. Låsen, som trolig stammer fra første århundre e.Kr., har et hakk i siden. Her har det sittet et stykke tre som har fungert som fallås.

Når beboeren låste døren ved å skyve låsen frem, falt et stykke tre ned og hindret at låsen uten videre kunne skyves tilbake igjen. Denne typen lås er en variant av stift-låsen, forløperen for den moderne sylinderlåsen som egypterne brukte allerede 4000 f.Kr.

Læs mere om den egyptiske ruko-lås


Last ned hele artikkelen fra Historie nr. 6/2014 og se hvordan den egyptiske versjonen av sylinderlåsen virket.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Det er gratis å opprette og tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i