I nesten 3000 år nøt Egypts­ kvinner en grad av frihet­ og likestilling som bare er overgått i moderne tid.

Fri sex i oldtidens Egypt

Egypts kvinner var oldtidens mest frigjorte. Derfor kunne de i teorien ha sex med hvem de ville – også andre kvinner.

11. august 2014

Sex var ikke tabubelagt

Også i det gamle Egypt var sex en naturlig del av livet, og ingen deler av kvinnekroppen var tabubelagt. På gravmalerier ses det for eksempel at mange kvinner ofte arbeidet med det ene eller begge bryster blottet i varmen. Og ved banketter ble gjester ofte underholdt av unge kvinnelige dansere som stort sett var nakne. På mange veggmalerier ses kvinner dessuten sittende med lotusblomster, som bl.a. var et symbol på seksualitet.

Ugifte kvinner kunne ligge med hvem de ville

Sex før ekteskapet vakte ikke oppsikt i oldtidens Egypt. For kvinnens del krevde det imidlertid at hun passet på ikke å bli gravid. Ifølge et gammelt papyrus med medisinske råd kunne en uønsket graviditet bl.a. unngås ved å blande knuste akasienøtter, dadler og honning. Den klissete substansen skulle så blandes med ull, som ble ført opp i skjeden.

Lå kvinner med kvinner?

To tekster fra det gamle Egypt tyder på at kvinner til tider lå med andre kvinner. I en tekst fra 900-tallet f.Kr. forteller kvinnen Nestanebtasheru at hun aldri har hatt sex med en gift manns kvinne. Hvis teksten er riktig tolket, kan det bety at det ikke var helt uvanlig at det forekom.

Les mer om oldtidens frie kvinner

Les hele artikkelen om oldtidens mest frigjorte kvinner i Historie nr. 13/2014:

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i