Korn var egypternes viktigste matvare og ble særlig brukt til å lage brød og øl.

© Shutterstock

Hva spiste egypterne i oldtiden?

Hvilke matvarer inntok oldtidens egyptere?

15. februar 2016

Egypterne spiste vegetarisk og korn

Veggmalerier fra oldtiden avbilder ofte egypterne på fiske eller jakt, men analyser med rettsmedisinske metoder viser at egypterne stort sett spiste vegetarisk.

Isotopanalyser foretatt av et fransk forskerteam på mumier fra år 3500 f.Kr. til 600 e.Kr. viser at egypterne først og fremst levde av hvete og bygg. Kornet – særlig hvetesorten emmer – ble brukt i brød, som alle egyptere spiste enorme mengder av.

Stort ølforbruk i oltidens Egypt

Brødet ble ofte servert sammen med løk eller andre grønnsaker og skylt ned med øl. Det tykke og grumsete ølet ble brygget i samme rom som brødet fordi rester av brød ble brukt til gjæringen.

Ølforbruket var stort i oldtidens Egypt, ettersom de fleste av faraoens undersåtter ikke hadde tilgang til rent vann. Historikerne mener at øl også var en viktig kilde til protein og mineraler.

Pyramidearbeiderne fikk spise kjøtt

Kjøtt og fisk ble sjelden servert hos vanlige egyptere. Unntaket fra denne vegetariske livsstilen var de omtrent 10 000 arbeiderne som bygde pyramidene.

Arkeologiske funn viser at hver arbeider daglig fikk utlevert minst 200 gram okse-, lamme- eller geitekjøtt.

Kanskje du er interessert i