Gullmyntene lå i en liten krukke som var gravd ned i sanden.

Korsridders gullskatt gravd ut

Verdifull skatt med gullmynter funnet i Johanitterborg i Israel.

Arkeologer kan feire funnet av en av tidenes største gullskatter i Israel. Hele 108 gullmynter med en samlet vekt på rundt 400 gram ble resultatet av forskernes utgravninger i ruinbyen Arsuf rundt 15 km fra Tel Aviv. Myntene ble gravd ut i restene av en gammel borg som midt på 1200-tallet tilhørte ridderordenen Johannitterne, og de er trolig gravd ned av en ridder som skulle hente dem senere, antar arkeologene.

«Det er et sjeldent funn, for vi har hittil ikke funnet særlig mye av gullet som korsridderne sendte i omløp», forklarer utgravningsleder Oren Tal fra universitetet i Tel Aviv.

Ridder gjemte skatten

Borgen i Arsuf var et strategisk viktig festningsverk i religionskrigene som herjet området på 1100- og 1200-tallet. Blant annet beseiret den engelske kong Rikard Løvehjerte sin muslimske rival Saladin her i 1191. Rundt 75 år senere kom muslimene imidlertid tilbake og beleiret Arsuf. Under angrepet trakk korsridderne seg tilbake til byens store borg – der en av dem gjemte gullskatten.

Noen av myntene stammer fra 1000-tallet og er slått i Egypt. Ifølge Oren Tal kan myntene gi historikerne viktig kunnskap om hvordan forflytningen av penger var i Midt­østen på den tiden.

Kanskje du er interessert i