Hvem gikk først jorden rundt?

Er det noen som noen gang har forsøkt å gå jorden rundt?

Kriminelle tror at Dave og John har penger. John blir skutt og drept under et overfall.
Earth Walker
Kriminelle tror at Dave og John har penger. John blir skutt og drept under et overfall.

20. juni 1970 forlot brødrene Dave og John Kunst hjemmet i Minnesota i USA for å begi seg jorden rundt. Det hadde andre for lengst gjort med skip, i fly og på sykkel, men ingen hadde så langt tatt turen til fots.

Sammen med et muldyr til å bære forsyninger gikk Dave og John Kunst østover mot New York. De fløy over Atlanteren og vandret videre fra Portugal. På turen gjennom Europa møtte de blant andre prinsesse Grace Kelly i Monaco, og i Italia traff de på eventyreren Thor Heyerdahl.

Brødrene fortsatte gjennom Midtøsten til Afghanistan. Et fatalt møte med noen ransmenn endte med at John ble skutt og drept. Dave slapp levende fra angrepet, men ble hardt såret. Han brukte de neste fire månedene på å samle krefter i USA, og dro så tilbake til overfallsstedet for å gjenoppta vandringen.

Nå sammen med sin andre bror, Pete. Kina og Sovjetunionen ville ikke gi dem innreisetillatelse, så de fløy til Australia. Pete var med et stykke før han dro hjem. Halvveis over kontinentet døde muldyret til Dave, og han fikk ikke tak i et nytt. Redningen ble en australsk kvinne som dro vognen hans etter bilen sin. Slik nådde de Sydney, og Dave fløy til USA. 5. oktober 1974 var han endelig hjemme.

75 ås siden okkupasjonen

Nytt blad: I årets 6. utgave av HISTORIE markerer vi 75-årsdagen for okkupasjonen av Norge og Danmark - med et 26-siders tema

Få et sett Bluetooth-hodetelefoner

Abonnér: Bestill to nummer av HISTORIE og få med et par lekre trådløse hodetelefoner. I alt bare kr 39,50 + porto og eksp.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications