Guide: Viktoriatidens London

På 1800-tallet var London verdens sentrum der britenes dronning Victoria styrte et enormt imperium. En stor del av severdighetene millionbyen er kjent for i dag, ble til i hennes regjeringstid. Skriv ut og les guiden eller se den på Google Earth.

Victoria ble kronet til dronning som 18-åring, og satt på tronen i 63 år.
Scanpix/Mary Evans & Polfoto/corbis
Victoria ble kronet til dronning som 18-åring, og satt på tronen i 63 år.

Med rundt seks millioner innbyggere hadde London mot slutten av 1800-tallet vokst til den største byen i menneskehetens historie. ­Imperiets regent – ­dronning Victoria – brukte millioner av pund på byggeprosjekter som skulle vise Storbritannias makt og velde, og blant britene var den generelle holdningen at metropolen deres var på høyde med – eller til og med overgikk – antikkens Roma. Et populært ordspråk sa at «den som er lei av London, er lei av livet».

Men britene visste også at en annen virkelighet lurte bak den vakre fasaden. «Ingen andre steder finner man overflod og fattigdom og luksus og lidelse så tett på hverandre som i London», skrev en av byens innbyggere om den sosiale situasjonen i byen på 1800-tallet.

Rik og fattig

Londons befolkning var mer enn seksdoblet siden begynnelsen av 1800-tallet, og de fattige var stuet sammen under usle forhold. Sykdom og kriminalitet herjet de overfylte slumkvarterene, der Jack the Ripper og andre mørkemenn spredte redsel nattestid.

Byens rikeste måtte også venne seg til de nye forholdene. Penere strøk med store, hvitmalte boliger skjøt opp vest i byen – langt unna slummens støy og skitt. Her kunne overklassen spasere i Kensington Gardens om dagen og gå på konsert i Royal Albert Hall om kvelden.

Victorias død i 1901 varslet slutten på det britiske imperiets storhetstid. Langsomt – bit for bit – ­mistet britene koloniene. Men de overdådige bygningene fra viktoriatiden står fremdeles og ­­vitner om årene da millionbyen London var verdens sentrum.

Djengis Khan sejrer i Beijing

Nytt blad: Tag med Djengis Khan til Beijing, hvor den mongolske hær måtte lære nye kampteknikker.

Se dine yndlingsprogrammer og -filmer på MYTEK-nettbrettet med Android 4.4.

Få et 7-tommers nettbrett med Historie

Abonnement: Dette nettbrettet kan strømme overalt i verden. Bestill 9 numre av Historie og få nettbrettet på kjøpet for kr 499,-.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Skalljakke og tre numre - kr 89,50

Abonnement: Kjøp tre numre av Historie og få en nano-skalljakke med på kjøpet. Spar kr 949!

Kast et nøye blikk på Historie

Abonnement: Bestill tre numre av Historie og få en kikkert med på kjøpet til kr 79,50.

Historiens vendepunkter

Historie: Få et topp tilbud på den populære bokserien om historiens vendepunkter.

Illustrert Vitenskap

Quiz Battle: test din viten

Quiz og test: Quiz Battle er enkelt å lære, men vanskelig å mestre.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications