Herons kule er den første kjente dampmaskinen i historien.

Heron skapte dampmaskinen for 2000 år siden

Den greske oppfinneren Heron var den første som utnyttet vanndampens potential som energikilde. Han skapte en primitiv dampmotor i Alexandria i første århundre e.Kr.

Heron var oldtidens største oppfinner

Historiebøkene har ikke mye å fortelle om grekeren Heron. Det meste av livet hans er innhyllet i mystikk, og verken fødsels- eller dødsåret hans er kjent. Men de fleste historiske kilder forteller at den greske vitenskapsmannen underviste ved universitetet i Alexandria i første århundre e.Kr., og at han var antikkens største oppfinner.

Dampmaskinen ble oppfunnet av Heron

Blant Herons mest berømte oppfinnelser er en såkalt eolipil – en primitiv dampturbin. Maskinen var laget av metall og utformet som en kule med to dyser festet på to bøyde rør. Under kulen var det plassert en gryte med vann. Når vannet nådde kokepunktet, ble dampen ført inn i kulen gjennom de to rørene. På grunn av det stigende trykket inne i kulen ble dampen presset ut gjennom dysene. Dette fikk i neste omgang kulen til å rotere.

1700-tallets oppfinnere brukte samme prinsipp som Heron

For Heron var kulen bare et stykke underholdende mekanikk som viste at damp utvider seg og trekker seg sammen ved oppvarming og avkjøling. Oppfinnelsen fikk ikke noen praktisk betydning i antikken, men prinsippet bak kulen dannet senere grunnlag for 1700-tallets dampmaskiner utviklet av folk som engelske Thomas Newcomen og skotske James Watts på terskelen av den industrielle revolusjon.

Men Heron var ikke bare dampmaskinens far. Last ned hele artikkelen fra Historie nr. 05/2014 og les om vindmøllen, myntautomaten og injeksjonssprøyten som også ble oppfunnet av Heron.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i