Frankensteins monster ble gitt liv med elektrisitet i Mary Shelleys grøsser. Ideen hentet inspirasjon fra vitenskapsmannen Aldinis forsøk i 1803.

Makaber vitenskapsmann ga inpirasjon til Frankenstein

Forfatteren Mary Shelley var inspirert av den italienske fysikeren Giovanni Aldinis makabre forsøk med å gjenopplive døde da hun i 1816 skrev sin berømte grøsserklassiker om Frankenstein og monsteret han skapte.

Sær fysiker ga inspirasjon til Frankenstein

1816 var den 19 år gamle forfatterspiren Mary Shelley på ferie med tre venner – blant dem den berømte britiske dikteren lord Byron. Den beleste og dannede gruppen diskuterte tidens politiske og vitenskapelige begivenheter intenst – inkludert galvanismens store potensial og Aldinis bisarre eksperimenter med lik og elektrisitet.

En kveld da tordenværet herjet som verst utenfor, satt selskapet inne og leste grøsserhistorier høyt for hverandre. Lord Byron foreslo at de fire skulle fordrive tiden med en skrivekonkurranse, og utfordret vennene til å skrive en grøsserhistorie hver.

Frankenstein minnet om Aldini

Shelleys bidrag handlet om vitenskapsmannen Victor Frankenstein, som skaper et monster av forskjellige likdeler og får liv i det med elektrisitet – akkurat som Aldini forsøkte i London i 1803.

Mary Shelleys uhyggelige fortelling om Frankensteins monster ble senere til en bestselgende roman. Den regnes i dag som en grøsserklassiker.

Les mer om forløperen til Frankenstein

Les hele artikkelen om Giovanni Aldini i Historie nr. 7/2014 og da fysikeren prøvde å gjenopplive en henrettet morder med strøm.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i