Dyr i krig

Brennende griser, selvmordsbombe­hunder og rotter til minerydding. Oppfinnsomheten var stor når dyr skulle rekrutteres til tjeneste på slagmarken.

Under første verdenskrig sparte raske hunder mennesker for en farlig oppgave ved å løpe rundt mellom frontenhetene med beskjeder i halsbåndet.
Polfoto/Corbis
Under første verdenskrig sparte raske hunder mennesker for en farlig oppgave ved å løpe rundt mellom frontenhetene med beskjeder i halsbåndet.

Nyheten om Julius Cæsars seier over gallerne i år 52 f.Kr. og kunngjøringen om Napoleons nederlag ved Waterloo i 1815 ble begge formidlet via brevduer.

Brennende aper og griser

Duen har vært i militær tjeneste i årtusener, mens andre dyr bare er brukt forsøksvis. Den romerske historikeren Plinius den eldre har for eksempel skrevet om krigsgriser som ble satt inn mot fiendens elefanter på slagmarken. Grisene var på forhånd blitt dynket med en brennbar væske og satt fyr på. De høye smertehylene gjorde angivelig at elefantene fikk fullstendig panikk.

I krig er alle knep tillatt – selv de mest avskyelige. Under grunnleggelsen av det kinesiske Song-dynastiet på midten av 900-tallet, ble det satt inn aper. De ble kledd i en drakt av halm, dyppet i olje, antent og jaget inn i fiendens leir som levende ildkuler. Resultatet var kaos.

Behandlet med respekt

Men selv om dyr har båret sin del av lidelsene i historiens mange kriger, er det tross alt hovedreglen at firbeinte og bevingede kampfeller blir behandlet med respekt. Militærhistorien bugner av fantastiske beretninger om hester, hunder og brevduer som i kraft av utholdenhet og dyktighet har gjort en forskjell i en krigssituasjon.

Blant alle krigsdyrene som kunne fortjent tittelen som historiens mest berømte, skårer kanskje Aleksander den stores elskede hest, Bukefalos, høyest. Hesten bar sin eier i over 30 slag og trefninger – alltid i spissen for angrepet. En takknemlig Aleksander grunnla en by – Bukefalia – til ære for hesten.

Klikk på lenkene nedenfor og les om flere krigsdyr.

Dødskamp i Roma

Nytt blad: Få historien om det hatefulle oppgjøret mellom Cato og Cæsar, som truet med å legge Romerriket i ruiner.

Tøff minidrone til deg

Abonnement: Få din helt egen drone, som kan fly i alle retninger og snurre, rulle og slå kollbøtte. Du får den sammen med to nummer av Historie for kr 49,50.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Ville du anbefale Historie til andre?

Abonnement: Fortell hva du synes, og delta i konkurransen om flotte premier.

Ta diktatortesten

Politikere: Utsett deg for Histories store test og finn ut hvilken diktator du minner mest om.

Skalljakke og tre numre - kr 89,50

Abonnement: Kjøp tre numre av Historie og få en nano-skalljakke med på kjøpet. Spar kr 949!

Kast et nøye blikk på Historie

Abonnement: Bestill tre numre av Historie og få en kikkert med på kjøpet til kr 79,50.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications