Historikere frikjenner Darwin for plagiat

I flere tiår har Darwin vært anklaget for å ha stjålet sin banebrytende evolusjonsteori fra en kollega. To forskere har sett nærmere på saken, og frikjenner nå Darwin.

Charles Darwin: Den britiske naturforskeren ga i 1859 ut boken «Artenes opprinnelse» og skapte dermed oppstandelse i vitenskapelige kretser.
Alfred Russel Wallace: Naturforskeren reiste jorden rundt i mange år for å samle stoff til sin egen evolusjonsteori.
Getty Images
Charles Darwin: Den britiske naturforskeren ga i 1859 ut boken «Artenes opprinnelse» og skapte dermed oppstandelse i vitenskapelige kretser. Alfred Russel Wallace: Naturforskeren reiste jorden rundt i mange år for å samle stoff til sin egen evolusjonsteori.

Førti år etter at naturforskeren Charles Darwin ble anklaget for å ha stjålet store deler av evolusjonsteorien han er så kjent for, ser det ut til at Darwin må renvaskes.

Kjernen i saken er et brev som Darwin mottok fra kollegaen Alfred Russel Wallace i 1858. Også Wallace – som bodde i Indonesia – arbeidet med en utviklingsteori, og brevet inneholdt en rapport med hans siste ideer som Darwin skulle gi videre til en venn. Ifølge anklagen kopierte Darwin imidlertid innholdet og formulerte sin egen evolusjonsteori ut fra dette.

Anklagen ble opprinnelig fremsatt i 1972, da en forsker fant et brev som ifølge Wallace ble sendt samtidig med brevet til Darwin. Poststempelet viste at dette brevet kom til London to uker før Darwin påsto å ha mottatt sitt brev. Forskeren undret seg over hvordan det ene brevet kunne ankomme to uker senere når de var sendt samtidig – og konkluderte med at Darwin løy.

Nå har to historikere fra Singapore rekonstruert det famøse brevets rute til England. Ved hjelp av gamle aviser og lokale arkiver har forskerne blant annet kartlagt ankomst- og avgangstidene til alle europeiske handelsskip til og fra Indonesia. Konklusjonen er at Darwin-brevet ble sendt en måned senere enn Wallaces andre brev – og at Darwin derfor ikke løy.

Visste du...

...at Darwin og Wallace utviklet hver sin evolusjonsteori uavhengig av hverandre? Darwin hadde syslet med sin teori i over 20 år da han mottok et brev fra Wallace i 1858. Innholdet var identisk med hans egne ideer, og den sjokkerte Darwin skyndte seg å gjøre ferdig teorien før Wallace kom først.

1. juli 1858 ble begge teorier fremlagt på et møte i et vitenskapsselskap, uten at noen lot seg imponere av dem.

«Det nye i teoriene er feil, og det riktige har vært en kjent sak lenge», skrev en professor etter møtet.

Kast et nøye blikk på Historie

Abonnement: Bestill tre numre av Historie og få en profesjonell kikkert med på kjøpet til kr 79,50. Du sparer kr 1010.

Se dine yndlingsprogrammer og -filmer på MYTEK-nettbrettet med Android 4.4.

Få et 7-tommers nettbrett med Historie

Abonnement: Dette nettbrettet kan strømme overalt i verden. Bestill 9 numre av Historie og få nettbrettet på kjøpet for kr 499,-.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Ville du anbefale Historie til andre?

Abonnement: Fortell hva du synes, og delta i konkurransen om flotte premier.

Ta diktatortesten

Politikere: Utsett deg for Histories store test og finn ut hvilken diktator du minner mest om.

Skalljakke og tre numre - kr 89,50

Abonnement: Kjøp tre numre av Historie og få en nano-skalljakke med på kjøpet. Spar kr 949!

Kast et nøye blikk på Historie

Abonnement: Bestill tre numre av Historie og få en kikkert med på kjøpet til kr 79,50.

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications