Antikkens skitneste våpen

Flygende skorpioner, knust kalk og frådende kamphunder var faste innslag på slagmarkene i antikken. Hærførerne tok alle midler i bruk for å vinne – og de virket.

De skytiske bueskytterne var fryktet for evnen til å treffe et hvilket som helst mål.
De skytiske bueskytterne var fryktet for evnen til å treffe et hvilket som helst mål.

Giftpiler skulle stanse Aleksander den store

Perserne og skyterne dyppet pilene i slangegift og skarntyde før de lot dem hagle over fienden.

Da Persia i 325 f.Kr ble angrepet av Aleksander den store, brukte de persiske bueskytterne en giftig forsvarsteknikk. Før slag dyppet de omhyggelig pilspissene i slangegift. Og da kampen brøt løs, lot de tusenvis av de giftige pilene hagle over Aleksanders soldater.

Metoden var ikke ny, for piler med gift var et utbredt kjemisk våpen i antikken. Med buer kunne skyttere sende giften mot mål rimelig langt unna. I tillegg til slangegift dyppet bueskytterne pilene sine i skarntyde, bulmeurt eller nyserot. Giftene var nøye utvalgt. De skulle ikke drepe fienden på stedet, men helst invalidisere ham eller påføre ham en langsom og smertefull død.

Bare rykter om giftpiler kunne skremme bort hærer. Dersom potensielle fiender visste på forhånd at de risikerte en grusom død fra giftpiler, tenkte de seg gjerne om to ganger før de foretok neste trekk. Eller kanskje angrep de med mindre entusiasme – selv om ikke engang giftpiler kunne stoppe Aleksander den stores erobringstokter i Asia når det kom til stykket. Blant de mest fryktede bueskytterne med giftige piler var skyterne, et rytterfolk fra slettene nord for Svartehavet og Det kaspiske hav. De var drevne skyttere med dødelig presisjon, og hver kriger kunne ha med seg mer enn 200 piler når han dro i kamp.

Effektivitet: 2 av 5

75 år siden okkupasjonen

Nytt blad: I årets 6. utgave av HISTORIE markerer vi 75-årsdagen for okkupasjonen av Norge og Danmark - med et 26-siders tema

Få et sett Bluetooth-hodetelefoner

Abonnér: Bestill to nummer av HISTORIE og få med et par lekre trådløse hodetelefoner. I alt bare kr 39,50 + porto og eksp.

Påmelding nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev hver uke fra Historie.

Meld deg på og motta:

  • De beste artiklene
  • De eldre, ennå aktuelle nyhetene
  • Ukens quiz

Gallup

Illustrert Vitenskap
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications