Ligaen sprengte hele vognen i fillebiter under togranet i Wyoming i 1899. Scene fra filmen Butch Cassidy and the Sundance Kid.

© 20th Century-Fox/Getty

Butch Cassidy & Sundance Kid

De ranet flere tog og banker enn noen andre. Etter­på forsvant de til en ukjent skjebne i Sør-Amerika. Butch Cassidy og Sundance Kid var Det ville vestens siste legendariske banditter.

6. september 2018 av Magnus Västerbro

Det er en regnfull natt i juni 1899. Toget, Union Pacifics «Overland Flyer Limited" er på vei vestover og nærmer seg en bro ved Wilcox, Wyoming. Plutselig ser togføreren to menn som signaliserer med nødlykter i mørket – noe som betyr at et eller annet er galt på sporet foran dem. Kanskje har til og med selve togbroen kollapset?

CLAUDIUS –«MISFOSTERET« SOM REDDET ROMA

Så snart lokomotivet har stoppet, viser det seg at den virkelige faren er noe helt annet. To maskerte menn trenger seg inn til føreren og tvinger ham til å kjøre sakte over broen. Vel framme på den andre siden utløses noen dynamittladninger under broen, som kollapser. Deretter skilles passasjervognene fra loko-motivet, som er festet til vognene som inneholder bagasje og post. Neste ledd i togranet kan dermed begynne. Snart har ytterligere fire banditter sluttet seg til, med ansikter som er svertet og maskert ved hjelp av servietter tatt fra en nærliggende restaur

Togran med dynamitt

De seks mennene går først bort til den låste og forseglede postvognen og prøver å få tjenestemannen som befinner seg på innsiden til å åpne. Men han nekter. Togranerne plasserer da dynamitt foran døren, som sprenges i stykker. Men der inne, viser det seg raskt, fins det ingenting av verdi. Neste skritt blir derfor å gå løs på en enda mer forseglet vogn, som inneholder spesielle pakker sendt som ekspressfrakt. Der vil de nok finne det virkelige utbyttet, tror ranerne. Også denne gangen nekter mannen på innsiden å åpne – igjen tyr bandittene til dynamitt. Men denne gangen har de beregnet feil. De bruker altfor mye sprengstoff, med den følge at hele vognens side og tak blir revet i filler i en eksplosjon som kan ses på flere kilometers hold.

Kjæresten Etta Place var med Harry Alonzo Longabaugh, alias Sundance Kid, og hans kompanjong Butch Cassidy da de flyktet til Sør-Amerika.

The Wild Bunch

Som ved et mirakel er mannen som befant seg inne i vognen uskadd. Og der inne finner bandittene endelig hva de har vært på jakt etter – et kassa-skap som de åpner med enda en sprengladning. Skapet avslører en virkelig skatt. Nærmere bestemt kontanter, banksedler, gull, diamanter, klokker og juveler verdt nesten 50 000 dollar, adskillige millioner i dagens pengeverdi.

Bandittene kan nå ri av gårde, riktig fornøyd med seg selv. De har gjennomført et av historiens mest spektakulære jernbaneran. Gjengen kaller seg «The Wild Bunch", Den ville gjengen, et navn de har lånt fra en tidligere gruppe fredløse. Den ledes av to menn som snart blir kjent som Butch Cassidy og Sundance Kid. 

Butch Cassidy het Robert Parker

Butch Cassidy, den virkelige mesterhjernen bak gjengens aktiviteter, ble født som Robert Leroy Parker i Beaver, Utah, den 13. april 1866. Familien tilhørte mormonene, en bevegelse med kristne røtter, som på denne tiden var i ferd med å bygge et nytt samfunn i en karrig og gold delstat i det sentrale USA. Men det viste seg snart at den unge Robert ikke var spesielt interessert i sin families religion. I stedet havnet han ofte i klammeri med lovens menn – en gang ble han anklaget for å ha stjålet en sadel, en annen gang for å ha tatt for seg av jeans og kaker i en butikk mens eieren var ute. Han hadde visserlig tenkt å betale for varene i etterkant, påsto han, men det hele endte likevel i rettssalen.

BLE HJULET OPPFUNNET FLERE GANGER?

Til slutt ga Robert Parker seg av gårde for å arbeide på forskjellige rancher. Og det var nå han kom i kontakt med en eldre cowboy som het Mike Cassidy, kjent som en notorisk heste- og buskapstyv. Den unge Robert Parker beundret den eldre mannen, og valgte å ta hans navn; det var på denne tiden han begynte å kalle seg Butch Cassidy.

Første bankran i 1889

En annen årsak til navnebyttet skal ha vært at han ikke ville bringe vanære over familien sin, som fortsatte å leve et hederlig liv. Butch Cassidy ble etter dette trukket mer og mer inn i kriminell virksomhet. I juni 1889, i en alder av bare 23 år, ranet han San Miguel Valleys bank i Telluride, Colorado, sammen med tre andre.

Han ble snart kjent som en usedvanlig sjarmerende mann blant dem han pleide omgang med. Han hadde lett for å skaffe seg venner, og skapte seg snart et rykte som en slags «gentlemannstyv". Han satte sin ære i aldri å skade noen av dem han ranet, og skulle senere skryte av at han aldri hadde drept et annet menneske.

Hans medhjelpere, de andre mennene som kom til å utgjøre «The Wild Bunch", var langt fra fredelige. Flere sheriffer og andre som tilfeldigvis kom deres vei ble skutt og drept – tilsynelatende uten at gjenglederen gjorde noe videre for å unngå slike hendelser. 

Sundance Kid begynte som hestetjuv

Den andre gjenglederen, «Sundance Kid," het egentlig Harry Alonzo Longabaugh. Han hadde forlatt hjemmet bare femten år gammel og begynt å livnære seg på hestetyverier. Kallenavnet hadde han hentet fra den lille byen Sundance i Wyoming, hvor han en gang hadde blitt arrestert for nettopp hestetyveri – den eneste gangen i livet han var blitt tatt av en sheriff, som han senere brukte å skryte av.

SVINDLEREN SOM SOLGTE EIFFELTÅRNET

Møtet mellom «Sundance" og Butch Cassidy ble innledningen på en sjeldent lang og framgangsrik karriere som bank- og togranere for dem begge – og for resten av Den ville gjengen. Gang på gang slo de til, over et stort område som omfattet Sør-Dakota, Nevada, New Mexico og Wyoming. Mellom raidene, når de ønsket å ligge lavt, søkte de tilflukt i en kløft i villmarken, «Hole-in-the-Wall Pass" i Johnson County, Wyoming, der også flere andre lovløse bander noen ganger gjemte seg. 

Skuddpremien på The Wild Bunch steg

Men Den ville gjengens suksesser førte også til problemer. For hver gang de slo til, ble de mer og mer omtalt i avisene, som elsket å skrive om bragdene deres. Og hver gang steg prisen som var satt på hodene deres, døde eller levende.

The Wild Bunchs gruppefoto

De begikk en skjebnesvanger feil da fem av gjeng-medlem--mene lot seg fotografere i et fotoatelier i byen Fort Worth. På bildet poserer de kaksete og selvgode, og de ga fotografen lov til å vise det fram som reklame i utstillingsvinduet. Men det tok ikke lang tid før en agent som jaget gjengen ble klar over hva som hadde skjedd. Han laget utallige kopier av bildet, og nå visste alle detektiver i landet nøyaktig hvordan medlemmene i «The Wild Bunch" så ut.

På denne tiden, i 1900, hadde USA endret seg ganske betraktelig. Det ble stadig vanskeligere for den gamle typen av lovløse å herje fritt. Landets statsmakt var sterkere og dens armer ble stadig lengre som følge av ny teknologi – telegraf og telefon kunne raskt sende meldinger om hvor de etterlyste befant seg, samtidig som stadig mer av tidligere ulendt terreng ble kartlagt av myndighetene. Det ble dessuten stadig vanskeligere å gjennomføre den type ran som Butch Cassidy og Sundance Kid hadde gjort seg kjent for. Tog, og stadig flere banker, var ofte bevoktet av væpnede menn. Gjengen ble også jaget av utrettelige detektiver fra det berømte byrået Pinkerton. 

Cassidy og Kid til Sør-Amerika

Det var årsaken til at de to, sammen med Sundance Kids kjæreste Etta Place – en tidligere lærer og prostituert – gikk om bord i et skip som tok dem til Buenos Aires i Argentina den 20. februar 1902. Der skulle de begynne et nytt liv – kjøpe en ranch og leve som cowboyer, men denne gangen i Sør-Amerika.

MAKTKAMP URARTET TILL SKREKKVELDE

Ambisjonen om å leve hederlig holdt i tre år. Den 14. februar 1905 ranet de to mennene en ny bank. Året etter var Etta Place lei av å leve på flukt og returnerte til USA. Men Butch Cassidy og Sundance Kid fortsatte som før. I alle fall for en tid, inntil de ble skutt og drept av bolivianske soldater den 7. november 1908. Drapet blir ofte trukket fram som den symbolske slutten på Det ville vesten.

Det fins hardnakkede rykter om at de to mennene slett ikke ble drept akkurat da. Siden kroppene deres aldri ble identifisert, har utallige vitner i årenes løp hevdet at én av bandittene – eller begge – greide å returnere til USA. Ifølge enkelte vitnesbyrd skal dette ha skjedd etter at de hadde gjennomgått plastisk kirurgi i Europa. 

Kanskje du er interessert i