Jul

Hvite snøfnugg på blå bakgrunn

Jul

Julen er mye mer enn stek og julegaver. Julen er også full av drama, myter – og selvfølgelig koselige tradisjoner. På HISTORIE tar vi deg med til vikingenes jul, forteller hvorfor Hitler erklærte krig mot julen, og hvordan julefreden senket seg i skyttergravene under 1. verdenskrig.

God lesning – og god jul!
Vikingene drakk og festet når de holdt jul

Slik feiret vikingene jul

Var det noen som forsto å holde jul, så var det vikingene. Etter årets mange harde tokt var julen det eneste tidspunktet på året der de slappet av og festet med mat og drikke. Vikingene kalte julen for jól, som betydde fest. Her får du hele historien om vikingenes jul.
Julenissen i sleden sin med reinsdyr på julaften

Nissens historie

Nissen har ikke alltid sett ut som han gjør i dag. For litt over hundre år siden var han kledd i mørk frakk. Men på begynnelsen av 1900-tallet kom en ny nisse inn i bildet – nemlig Coca Colas Santa Claus, og han gikk i rød drakt med hvite pelskanter. Med ett endret bildet seg av hvordan nissen skulle se ut.
Hva er historiens særeste juletradisjoner?
Nisse, juletre, gløgg og peppernøtter er noen av de vanligste juletradisjonene, men det fins også noen som er enda særere. I Wales trekker befolkningen eksempelvis et hestekranium gjennom gatene, japanere feirer jul på Kentucky Fried Chicken, og demonkledde menn skremmer barna i Østerrike.
Soldater forsøker å feire jul på fronten under 1. verdenskrig

Jul i krig

I 1. og 2. verdenskrig trengte ikke soldatene så mye for å komme i julestemning. Tross bombetorden og grufulle smerter klarte soldater på begge sider av fronten å holde julens tradisjoner i hevd og spre en smule trivsel.
Historien om juletreet
Tradisjonen med å ha et juletre stående hjemme til jul dukker ikke opp i historiske kilder før på 1400-tallet. Tyskerne tok i høy grad juletreet til seg, noe som skapte juletremangel på 1800-tallet. Derfor fant man opp et juletre av gåsefjær som ble malt grønne slik at de så ut som ekte vare.
side 1 / 2