Jul

Hvite snøfnugg på blå bakgrunn

Jul

Julen er mye mer enn stek og julegaver. Julen er også full av drama, myter – og selvfølgelig koselige tradisjoner. På HISTORIE tar vi deg med til vikingenes jul, forteller hvorfor Hitler erklærte krig mot julen, og hvordan julefreden senket seg i skyttergravene under 1. verdenskrig. God lesning – og god jul!
Vikingene drakk og festet når de holdt jul

Slik feiret vikingene jul

Var det noen som forsto å holde jul, så var det vikingene. Etter årets mange harde tokt var julen det eneste tidspunktet på året der de slappet av og festet med mat og drikke. Vikingene kalte julen for jól, som betydde fest. Her får du hele historien om vikingenes jul.
Julenissen i sleden sin med reinsdyr på julaften

Nissens historie

Nissen har ikke alltid sett ut som han gjør i dag. For litt over hundre år siden var han kledd i mørk frakk. Men på begynnelsen av 1900-tallet kom en ny nisse inn i bildet – nemlig Coca Colas Santa Claus, og han gikk i rød drakt med hvite pelskanter. Med ett endret bildet seg av hvordan nissen skulle se ut.
Foto av ukrainsk dekorasjon til juletreet

Hva er historiens særeste juletradisjoner?

Nisse, juletre, gløgg og peppernøtter er noen av de vanligste juletradisjonene, men det fins også noen som er enda særere. I Wales trekker befolkningen eksempelvis et hestekranium gjennom gatene, japanere feirer jul på Kentucky Fried Chicken, og demonkledde menn skremmer barna i Østerrike.
Bilde av det tradisjonelle juletreet på nært hold

Historien om juletreet

Tradisjonen med å ha et juletre stående hjemme til jul dukker ikke opp i historiske kilder før på 1400-tallet. Tyskerne tok i høy grad juletreet til seg, noe som skapte juletremangel på 1800-tallet. Derfor fant man opp et juletre av gåsefjær som ble malt grønne slik at de så ut som ekte vare.
Soldater forsøker å feire jul på fronten under 1. verdenskrig

Jul i krig

I 1. og 2. verdenskrig trengte ikke soldatene så mye for å komme i julestemning. Tross bombetorden og grufulle smerter klarte soldater på begge sider av fronten å holde julens tradisjoner i hevd og spre en smule trivsel.

Hvorfor feirer vi jul 24. desember?

I Norden markerer vi julaften 24. desember, men her skiller vi oss fra resten av verden, som feirer jul 25. desember. Den tradisjonen stammer fra tiden før det mekaniske uret ble oppfunnet. På det tidspunktet begynte en ny dag ved solnedgang i stedet for ved midnatt.

Når ble de første julekortene sendt?

I 1843 ble julekortet for første gang masseprodusert. Det var Sir Henry Cole som trykket tusen eksemplarer av et julekort. Det ble ikke noen umiddelbar suksess, men allerede året etter kom en hel del julekort i handelen, og det ble begynnelsen på en stor suksess.

Hvorfor tenner vi lys i en adventskrans?

Adventskransen stammer fra 1839, da en tysk teolog introduserte den. Den hadde imidlertid vesentlig flere lys enn i dag, og han brukte et vognhjul som krans. Først i 1860 ble adventskransen kledd med gran, der de stikkende nålene skulle minne om tornekronen på Jesu hode ved korsfestelsen.

Når begynte vi å drikke gløgg?

De tidligste historiske referansene til gløgg stammer fra 1400-tallet. Tyskerne fant opp gløggen, som de kalte glühwein, slik at de kunne holde varmen i de kalde vintermånedene. Siden bredte tradisjonen seg til store deler av Nord-Europa. Romerne hadde en lignende drikk – her får du oppskriften på romersk gløgg.

Hvorfor kysser vi under en misteltein?

I romertiden ble mistelteinen beskrevet som giftig, men også et symbol på fruktbarhet. Kirken forbød bruken av misteltein, men skikken overlevde på grunn av den gunstige virkningen på fruktbarheten, og dermed oppsto også tradisjonen med å kysse under mistelteinen.
side 1 / 4