Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jul

Ble O Tannenbaum til My Michigan?

Slik ble en berømt tysk julesang til amerikansk delstatshymne.

En kveld i 1862 satt Winifred Lee Brent i sin bolig i delstaten Michigan i USA og tenkte på sin mann, Henry. I egenskap av lege og kirurg var Henry utskrevet til tjeneste på nordstatenes side i den amerikanske borgerkrigen.

Samme år hadde et blodig slag ved Fredericksburg ført til at over 12 000 nordstatssoldater hadde mistet livet, og Winifred Lee Brent ville styrke sin egen moral ved å skrive en sang om soldatenes tapperhet.

”Du skjenket dine sønner uten å kny, Michigan, mitt Michigan, og sendte dem ut for å dø,” skrev hun blant annet.

Melodien var tysk

Melodien hun valgte, var den tyske julesangen O Tannenbaum, som var svært populær i engelskspråklig utgave. Michigan, My Michigan ble umiddelbart en slager og fikk nesten status som lokal "nasjonalsang" for Michigan. I 1886 da borgerkrigen for lengst var slutt, ble det skrevet en tekst i en litt mindre krigersk tone, og i 1902 en med en enda mer forsonlig vri.

I 1932 vedtok Senatet i hovedstaden Lansing at delstaten måtte få en ordentlig delstatshymne, og man presenterte en nyskrevet sang med tittelen My Michigan. Men det hevdes at denne bare ble avsunget en eneste gang fordi folk i Michigan foretrakk å synge sangen etter den populære julemelodien.

Maryland brukte samme melodi

Pussig nok har en annen amerikansk delstat en lignende "nasjonalsang". Den heter ... ja, riktig: Maryland, My Maryland, stammer fra 1861, ble offisiell delstatshymne i 1939 - og går på den samme melodien. Maryland deltok blant sørstatene under borgerkrigen, og Maryland, My Maryland var opprinnelig også en populær krigssang.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul