Fantes det noen julenisse i Sovjetunionen?

Hadde Sovjetunionen den samme julenissen som vår vestlige verden?

Bedstefar Frost og hans medhjælper Snepigen optræder til Jolkafest i Republikpaladset i Østberlin, julen 1976.

Nei, nei, i den russiske tradisjonen er det Babushka som kommer med julegavene. Sagnet sier at hun for to tusen år siden avslo et tilbud fra de tre vise menn om å reise til Betlehem, og som straff ble hun dømt til i all tid å vandre hvileløst omkring på leting etter Jesusbarnet. I forbindelse med den russisk-ortodokse julen 7. januar tar hun en pust i bakken og deler ut gaver til snille barn.

Bestefar Frost ble forfremmet

Dette sagnet ble til et problem for kommunistene da de etter revolusjonen i 1917 snudde opp ned på samfunnet. Alt som minnet om religion måtte fordrives fra sovjetborgerens liv, så de avskaffet juletreet og prøvde å fortrenge stakkars Babushka ved i stedet å hente frem Ded Moroz - Bestefar Frost.

Ded Moroz var ingen fersking, han hadde vært en del av russisk tradisjon lenge før Lenin ble et navn man merket seg, men han ble nå forfremmet til frontfigur i den sekulære feiringen, som for øvrig ble flyttet til nyttårsaften. Herr Frost passet fint i rollen, han hadde et visst ukristelig preg – for han både røykte og drakk vodka og lot seg for det meste avbilde sammen med den unge og vakre Snegurichka, Snøpiken.

Vestens julenisse beseiret Babushka

Men sovjetborgerne glemte ikke Babushka. Juletreet ble omdefinert som nyttårstre, og Babushka levde videre i folks bevissthet. Da Sovjetunionen formelt ble oppløst 26. desember 1991, vendte Babushka tilbake med julegavene.

Men bare kort tid etter fikk hun til gjengjeld skarp og skjebnesvanger konkurranse fra den vestlige julenissen som holdt sitt inntog i takt med amerikaniseringen av det russiske samfunnet.

Lær mer om julens tradisjoner i vårt tema omjul