Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bedstefar Frost og hans medhjælper Snepigen optræder til Jolkafest i Republikpaladset i Østberlin, julen 1976.

Jul

Fantes det noen julenisse i Sovjetunionen?

Hadde Sovjetunionen den samme julenissen som vår vestlige verden?

Nei, nei, i den russiske tradisjonen er det Babushka som kommer med julegavene. Sagnet sier at hun for to tusen år siden avslo et tilbud fra de tre vise menn om å reise til Betlehem, og som straff ble hun dømt til i all tid å vandre hvileløst omkring på leting etter Jesusbarnet. I forbindelse med den russisk-ortodokse julen 7. januar tar hun en pust i bakken og deler ut gaver til snille barn.

Bestefar Frost ble forfremmet

Dette sagnet ble til et problem for kommunistene da de etter revolusjonen i 1917 snudde opp ned på samfunnet. Alt som minnet om religion måtte fordrives fra sovjetborgerens liv, så de avskaffet juletreet og prøvde å fortrenge stakkars Babushka ved i stedet å hente frem Ded Moroz - Bestefar Frost.

Ded Moroz var ingen fersking, han hadde vært en del av russisk tradisjon lenge før Lenin ble et navn man merket seg, men han ble nå forfremmet til frontfigur i den sekulære feiringen, som for øvrig ble flyttet til nyttårsaften. Herr Frost passet fint i rollen, han hadde et visst ukristelig preg – for han både røykte og drakk vodka og lot seg for det meste avbilde sammen med den unge og vakre Snegurichka, Snøpiken.

Vestens julenisse beseiret Babushka

Men sovjetborgerne glemte ikke Babushka. Juletreet ble omdefinert som nyttårstre, og Babushka levde videre i folks bevissthet. Da Sovjetunionen formelt ble oppløst 26. desember 1991, vendte Babushka tilbake med julegavene.

Men bare kort tid etter fikk hun til gjengjeld skarp og skjebnesvanger konkurranse fra den vestlige julenissen som holdt sitt inntog i takt med amerikaniseringen av det russiske samfunnet.

Lær mer om julens tradisjoner i vårt tema omjul

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul