Både under 1. og 2. verdenskrig tilbrakte millioner av soldater julen ved fronten. Med gaver, god mat og julepost forsøkte fedrelandet å krydre tilværelsen for soldatene mens granatene fremdeles regnet ned.
Julen 1916 skrev den canadiske soldaten David MacLean hjem fra Frankrike, hvor han og resten av det 48. Highlanders-regimentet var utstasjonert:
“Vi spiste julemiddagen i et telt reist spesielt for anledningen. Det var stort nok til at hele kompaniet kunne spise sammen. Offiserene oppvartet oss, og menyen besto av grillet svinekjøtt, pommes frites, gulrøtter, kål og eplesaus. Til dessert fikk vi karamellpudding.”
Beretninger om julehygge var nettopp den slags gode nyheter som MacLean og andre soldater yndet å sende hjem.
Soldater på begge sider av fronten forsøkte i stor utstrekning å skåne familien for ubehagelige detaljer og tørstet selv etter nytt hjemmefra – helst noe som kunne ta tankene bort fra dødsangst og krigens grufulle hverdag.