Har julen noen gang vært forbudt?

Juletiden er både elsket og hatet, men har den noen gang rett og slett vært forbudt?

Oliver Cromwell var eneveldig hersker i England fra 1653 til sin død i 1658. Gjennom denne perioden ble julen sterkt angrepet.

Republikanerne var svært lite tilfreds med engelskmennenes feiring av høytiden, som i deres øyne hadde utviklet seg meningsløs fråtsing i kalkun, kaker og plumpudding – skylt ned med rikelige mengder julebitter.

Cromwells folk så feiringen som en etterlevning fra den katolske kirken, og de prøvde innbitt å dreie julefeiringen over i puritansk retning. De tolv dagene med fest, fyrverkeri og seksuell frimodighet ble avskaffet. Selve 25. desember ble ordinær hverdag, og julen burde helst markeres i stillhet og med faste. En hel rekke nye lover ble innført, og selv duften av spesiell julemat fra et åpent kjøkkenvindu ble straffbart.

Undercover jul

Men mye tyder på at borgerne ikke fant seg i disse forbudene. Det ble utgitt anonyme skrifter som argumenterte for at den religiøse og sekulære julen måtte feires, og det finnes også beretninger om hemmelige julegudstjenester og festlige tilstelninger i private hjem.

Det er faktisk tvilsomt om Cromwell personlig gikk inn for puritanernes begrensning av julefeiringen. Han var svært glad i musikk og dans, og da datteren giftet seg, tillot han at det ble arrangert en skikkelig fest.

Så det er nærliggende å tro at det neppe var Cromwell selv som ønsket å avskaffe julen.

Lær mer om julens tradisjoner i vårt tema omjul

Oliver Cromwell og sekretæren John Milton i et møte med sveitsiske protestanter.