Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jul

Har julen noen gang vært forbudt?

Juletiden er både elsket og hatet, men har den noen gang rett og slett vært forbudt?

Oliver Cromwell var eneveldig hersker i England fra 1653 til sin død i 1658. Gjennom denne perioden ble julen sterkt angrepet.

Republikanerne var svært lite tilfreds med engelskmennenes feiring av høytiden, som i deres øyne hadde utviklet seg meningsløs fråtsing i kalkun, kaker og plumpudding – skylt ned med rikelige mengder julebitter.

Cromwells folk så feiringen som en etterlevning fra den katolske kirken, og de prøvde innbitt å dreie julefeiringen over i puritansk retning. De tolv dagene med fest, fyrverkeri og seksuell frimodighet ble avskaffet. Selve 25. desember ble ordinær hverdag, og julen burde helst markeres i stillhet og med faste. En hel rekke nye lover ble innført, og selv duften av spesiell julemat fra et åpent kjøkkenvindu ble straffbart.

Undercover jul

Men mye tyder på at borgerne ikke fant seg i disse forbudene. Det ble utgitt anonyme skrifter som argumenterte for at den religiøse og sekulære julen måtte feires, og det finnes også beretninger om hemmelige julegudstjenester og festlige tilstelninger i private hjem.

Det er faktisk tvilsomt om Cromwell personlig gikk inn for puritanernes begrensning av julefeiringen. Han var svært glad i musikk og dans, og da datteren giftet seg, tillot han at det ble arrangert en skikkelig fest.

Så det er nærliggende å tro at det neppe var Cromwell selv som ønsket å avskaffe julen.

Lær mer om julens tradisjoner i vårt tema omjul

Oliver Cromwell og sekretæren John Milton i et møte med sveitsiske protestanter.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul