Shutterstock
Slik fortolket Coca Cola nissen, Santa Claus.

Har julenissen alltid vært kledd i rødt?

Stor og koselig og småtjukk og rødkledd. Har julenissen alltid sett ut slik?

En liten alvelignende julenisse

Julenissen har hatt opptil flere hamskifter. For bare hundre år siden opptrådte han ofte i mørke kapper, og under den amerikanske borgerkrigen 1861-1865 ble han fremstilt i bladet Harper's Weekly som en liten alvelignende skikkelse.

Julenissen var blå

Den lille fyren gikk for øvrig helhjertet inn for nordstatenes krigsinnsats mot sørstatene, og i pakt med tidens ånd hadde han blå frakk med hvite stjerner samt bukser med røde og hvite striper.

Helt fra oldkirkelig tid har blåfargen symbolisert håp. Derfor var tidligere tiders julenisse ofte mørkeblå, som også var fargen som sovjeternes Bestefar Frost foretrakk.

Coca Colas julenisse

Den røde drakten entret rampelyset for alvor i USA i begynnelsen av det 20. århundret. Der åpenbarte Santa Claus seg plutselig i rød drakt med hvite pelskanter, og akkurat den fargekombinasjonen bidro tydeligvis til at Coca Cola i 1931 gjorde Santa til en del av en reklamekampanje.

Fremstøtet ble gjort for å endre amerikanske forbrukeres oppfatning om at Coca Cola bare egnet seg på varme sommerdager. Tegneren Haddon Sundblom fikk jobben med å utvikle selskapets Santa Claus, noe han gjorde så bra at han ikke bare forvandlet Coca Cola til en helårsdrikk, men også definerte en gang for alle hvordan en moderne julenisse skulle se ut.

Lær mer om julens tradisjoner i vårt tema omjul