Hva var nazistenes problem med julen?

Hakekorsformede småkaker, julekalender med nazislagord og Odin som kom med julegodter. Men hvorfor hadde nazistene et problem med den tradisjonelle julen?

Jernkorsets fortreffelighet som juletrepynt ble sterkt overvurdert

Gavepapir med ariske motiver og kakeformer for at tyske husmødre kunne servere hakekorsformede småkaker til kaffen. Opp gjennom 1930-årene prøvde nazistene å stjele julen, og de gjorde en enorm innsats for å omforme høytidens symboler og skikker for å tilpasse dem den nasjonalsosialistiske ideologien.

Problemet: Jesus var jøde

Det var ikke helt lett, for festens hovedperson, Jesus, var jo egentlig av alle ting jøde. Dette grunnleggende problemet prøvde nazistene å vri seg unna ved å rense julen for all kristen symbolikk. De avskaffet den tyske julenissen, Sankt Nikolas, som pleide å komme med julegodter til snille barn 6. desember. I hans sted dukket plutselig Odin opp, han hadde røtter i nordisk mytologi og passet bedre inn i nazistenes verdensbilde.

Jernkors på juletreet

Også stjernene på juletreet skapte bekymrede rynker i pannen. Selvsagt forekom de i to versjoner, og begge var like problematiske: Den femtakkede stjernen var mistenkelig lik det kommunistiske symbolet, og den sekstakkede minnet for mye om den jødiske davidsstjernen.

Nazistene prøvde i stedet ivrig å få tyskerne til å henge jernkors på juletreet, men forsøket var bare middels vellykket. Befolkningen hadde nå engang et temmelig konservativt syn på hvordan julen skulle feires.

Julekalender med nazistiske slagord

Julekalenderne utgjorde et stort problem. Nazistene forbød julekalendere med bildemotiver, i stedet skulle det i hver luke skjule seg et nazistisk slagord. Og sjokolade og den slags i lukene kunne man fremdeles akseptere.

Men det største angrepet mot julekalendertradisjonen kom i krigsårene. Papp og kartong var mangelvarer, så nazistenes øverste ledelse vedtok å innstille produksjonen av julekalendere.

Julekalenderen som denazifisering

Da den tyske storprodusenten av julekalendere, Richard Sellmer, relanserte julekalenderen på det tyske markedet i 1946, skjedde det med aktiv amerikansk støtte.

Dwight D. Eisenhower, som var øverstkommanderende for de amerikanske troppene i Europa, var blitt fotografert sammen med sine barnebarn mens de åpnet en julekalender, og bildet ble aktivt brukt i anstrengelsen for å denazifisere Tyskland.

Den nye julekalenderen ble umiddelbart en suksess.

Lær mer om julens tradisjoner i vårt tema omjul