Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jernkorsets fortreffelighet som juletrepynt ble sterkt overvurdert

Jul

Hva var nazistenes problem med julen?

Hakekorsformede småkaker, julekalender med nazislagord og Odin som kom med julegodter. Men hvorfor hadde nazistene et problem med den tradisjonelle julen?

Gavepapir med ariske motiver og kakeformer for at tyske husmødre kunne servere hakekorsformede småkaker til kaffen. Opp gjennom 1930-årene prøvde nazistene å stjele julen, og de gjorde en enorm innsats for å omforme høytidens symboler og skikker for å tilpasse dem den nasjonalsosialistiske ideologien.

Problemet: Jesus var jøde

Det var ikke helt lett, for festens hovedperson, Jesus, var jo egentlig av alle ting jøde. Dette grunnleggende problemet prøvde nazistene å vri seg unna ved å rense julen for all kristen symbolikk. De avskaffet den tyske julenissen, Sankt Nikolas, som pleide å komme med julegodter til snille barn 6. desember. I hans sted dukket plutselig Odin opp, han hadde røtter i nordisk mytologi og passet bedre inn i nazistenes verdensbilde.

Jernkors på juletreet

Også stjernene på juletreet skapte bekymrede rynker i pannen. Selvsagt forekom de i to versjoner, og begge var like problematiske: Den femtakkede stjernen var mistenkelig lik det kommunistiske symbolet, og den sekstakkede minnet for mye om den jødiske davidsstjernen.

Nazistene prøvde i stedet ivrig å få tyskerne til å henge jernkors på juletreet, men forsøket var bare middels vellykket. Befolkningen hadde nå engang et temmelig konservativt syn på hvordan julen skulle feires.

Julekalender med nazistiske slagord

Julekalenderne utgjorde et stort problem. Nazistene forbød julekalendere med bildemotiver, i stedet skulle det i hver luke skjule seg et nazistisk slagord. Og sjokolade og den slags i lukene kunne man fremdeles akseptere.

Men det største angrepet mot julekalendertradisjonen kom i krigsårene. Papp og kartong var mangelvarer, så nazistenes øverste ledelse vedtok å innstille produksjonen av julekalendere.

Julekalenderen som denazifisering

Da den tyske storprodusenten av julekalendere, Richard Sellmer, relanserte julekalenderen på det tyske markedet i 1946, skjedde det med aktiv amerikansk støtte.

Dwight D. Eisenhower, som var øverstkommanderende for de amerikanske troppene i Europa, var blitt fotografert sammen med sine barnebarn mens de åpnet en julekalender, og bildet ble aktivt brukt i anstrengelsen for å denazifisere Tyskland.

Den nye julekalenderen ble umiddelbart en suksess.

Lær mer om julens tradisjoner i vårt tema omjul

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul