Hvem satte elektrisk lys på juletreet?

Det har vært lys på juletreet i nesten 400 år – men hvem fikk ideen til å gjøre det med strøm?

Tradisjonen med lys på juletreet stammer fra Tyskland på 1600-tallet, og etter drøyt 200 år ble tradisjonen fornyet av den tekniske utviklingen. Tre år etter at Thomas Edison fant opp glødelampen, fikk nemlig en av vennene hans en idé.

Edward Hibberd Johnson var viseadministrerende direktør i Edison Electric Light Company, elforsyningen i New York, og julen 1882 satte han opp i stuen hjemme et tre med 80 røde, hvite og blå elektriske pærer.

Elektrisk juletre var et billig PR-triks

Avisene i New York avfeide saken som et billig PR-triks og nektet å skrive om familien Johnsons tre. Men en aviskonkurrent i Detroit fikk nyss om juletreet og sendte en journalist hele veien til New York for å se vidunderet. "Det var et makeløst syn," skrev journalisten begeistret, og han kunne også fortelle at hver lyspære var på størrelse med "en engelsk valnøtt".

Elektrisk juletre i Det hvite hus

Dermed var suksessen sikret. Men teknologien var komplisert, og den nye juletrebelysningen kom først på markedet i 1890. Fem år senere ble det mote fordi president Grover Cleveland fikk satt opp det første elektriske juletreet i Det hvite hus med over hundre lyspærer.

Imidlertid var juletrepryden forbeholdt de rikeste. Å sette elektrisk lys på et gjennomsnittlig juletre var rundt forrige århundreskifte en kostbar affære som kunne komme opp i beløp som i dag tilsvarer rundt 15 000 kroner.

Først rundt 1930 kom det elektrisk juletrebelysning som holdt et mer folkelig prisnivå.

Lær mer om julens tradisjoner i vårt tema omjul