Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

jul julemand

Hvor kommer julenissen fra?

Nordpolen eller Finnmark er gode forslag. Men du må faktisk til sørligere himmelstrøk for å finne opprinnelsen til julenissen.

Shutterstock

Tradisjonen tro holder julenissen til på Nordpolen, et sted nord i Finland eller i Drøbak.

Men for å finne den historiske opprinnelsen til en av julens absolutt mest sentrale figurer må vi vende blikket sørover.

Det mest sannsynlige utgangspunktet for julenissen er biskop Sankt Nikolaus som levde i byen Myra i våre dagers Tyrkia i det fjerde århundret.

Den gavmilde Sankt Nikolaus

Nikolaus ble en del av kirkehistorien som følge av sin store gavmildhet og fordi han fordelte gavene i all stillhet.

Eksempelvis la han mynter i de fattiges sko om natten, og det er utgangspunktet for tradisjonen med å sette tøflene utenfor døren eller henge strømpene på peisen for å finne en liten gave i dem julaftens morgen.

Julenissen emigrerte til USA

Sankt Nikolaus ble et viktig navn i den katolske kirken, men også fordi han var de sjøfarendes skytshelgen, overlevde respekten for navnet hans i det protestantiske Nederland, der han heter Sinterklaas.

Nederlandske utvandrere tok tradisjonen med til USA på 1800-tallet, og der ble han til den Santa Claus som vi kjenner i dag.

Julenissen var en spinkel fyr

Senere åpnet noen arkeologer graven til Sankt Nikolaus i den italienske byen Bari, og det viste seg da at den historiske "julenissen" var en spinkel liten kar, omtrent én meter og femti høy.

Men på tross av den manglende likheten med den røslige og lett overvektige julenissen er han fremdeles et stort navn i katolikkenes verden, og hans dødsdag 6. desember markeres mange steder med store festivaler.

Lær mer om julens tradisjoner i vårt tema omjul

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul