Foto av drikkeklar gløgg

Hvor stammer gløggen fra?

Gløgg er en hyggelig juletradisjon, men hvem fant egentlig på å drikke gløgg? Les mer her, hvor vi svarer på alle dine spørsmål om gløgg.

Gløgg er en drikk som mange av oss forbinder med kaldt vær og julehygge.

I Norden har man funnet frem gløggen i de kalde vintermånedene i mange hundre år.

Men vi var langt fra de første som falt for den søte og varme drikken.

Hva er gløgg?

Før vi beveger oss videre i å forklare hvor gløggen stammer fra, er det kanskje like greit å være klar over hva gløgg egentlig er.

Gløgg er betegnelsen på en varm og krydret vin. Normalt benytter man rødvin eller brennevin til fremstilling av gløgg, som blandes med alt fra mandler, rosiner og appelsin til kanel og kardemomme.

Foto av hjemmelaget gløgg

Gløgg får sin umiskjennelige smak gjennom å koke vin og diverse krydder, frukt og/eller nøtter sammen i en gryte. Det er lett å lage sin egen gløgg.

© Mr. Choppers

I de senere årene er fremstilling av gløgg med hvitvin, såkalt hvit gløgg, også blitt populært.

Gløgg ble servert på tyske slott

De tidligste historiske referansene til gløgg stammer fra 1400-tallet. Det blir fortalt at man på de tyske slottene langs Rhinen fant på å varme opp rødvin, tilsette forskjellige kryddere og drikke den som "glühwein" for å holde varmen i de fuktige vintermånedene. Etter hvert utviklet inntak av glühwein seg til en juletradisjon som bredte seg til store deler av Nord-Europa.

Romerne laget gløgg med glødende kull

Men ifølge kildene hadde romerne en lignende drikk som de kalte conditum paradoxum – som omtrentlig betyr "overraskelsens krydder".

Kokeboken "De re coquinaria" ("Om emnet kokekunst") fra fjerde århundre beskriver hvordan romerne tilberedte sin form for "gløgg":

  • 15 sextarier (8 liter) honning helles i et fat av metall og tilsettes 2 sextarier (1 liter) vin.
  • Blandingen varmes langsomt opp ved lav varme under konstant omrøring med en riskost.
  • Når blandingen koker, tilsetter man kald vin, og det hele tas av ilden og settes til avkjøling. Dette gentas to til tre ganger.
  • Neste dag fortsetter man prosessen og tilsetter 4 unser (110 gram) malt pepper, 3 skrupler (3,5 gram) pinjekjerner, en drakme (3,4 gram) lavendel og safran, samt 5 drakmer (17 gram) ristede daddelkjerner.
  • Deretter tilsetter man enda mer vin til blandingen er blitt flytende.
  • Til slutt heller man på ytterligere 18 sextarier (ca. 10 liter) lett vin, og hvis smaken er blitt litt skarp, anbefales det å tilsette glødende kull!

De store mengdene har sikkert passet til orgiene keiser Nero avholdt da han inntok drikken.

Drikken kan kanskje anses å være en historisk forløper for gløgg. Dermed kan man si at gløggen stammer helt tilbake til romernes tid.

Den tradisjonelle gløggen slik vi kjenner den i dag har dog sine røtter i 1400-tallets Frankrike.