Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan ble julen en folkefest i Japan?

Japansk jul er en ren folkefest med juletrær og gaver. Men hvordan ble den det?

Kristendommen kom til Japan da portugiserne grunnla den første handelsstasjonen i 1549. Misjonærer var med på ferden, og de gikk straks i gang med å omvende det nye landet til katolisismen. Men de hadde ikke særlig draget på det, for i dag er bare rundt én prosent av Japans befolkning kristen.

Den forbudte julen

Julen ble derfor en fest for et forsvinnende lite mindretall, og da kristendommen ble forbudt i 1612, ble den bare feiret av kakura kirishitan – de skjulte kristne.

Slik var situasjonen frem til begynnelsen av 1900-tallet da Japan langsomt åpnet seg for vestlig innflytelse og befolkningen etter hvert ble hektet på amerikanske juletradisjoner.

Derfor ble også julen det første offeret da Japan gikk med i andre verdenskrig med angrepet på Pearl Harbor i 1942. Julen ble definert som en amerikansk oppfinnelse og dermed forbudt.

Julen gjorde comeback etter andre verdenskrig

Amerikanerne ledet an i gjenoppbyggingen av Japan etter krigen, og den kulturelle gjenreisningen skjedde blant annet med Hollywood-filmer, der julen ble skildret i et koselig og romantisk lys.

Det fenget blant Japans befolkning, og ikke lenge etter krigen gjorde den japanske julen et gigantisk comeback – men nå blottet for religiøst innhold. Julen ble en sekulær folkefest med juletrær og gaver, som ble et symbol på den nye tiden.

Lær mer om julens tradisjoner i vårt tema omjul

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul