Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jul

Hvorfor fant man opp kunstige juletrær?

Originalen var et ekte tre med barnåler på grenene. Så kom falske trær med fuglefjær. Og deretter juletrær av plast. Hvorfor alle disse kunstige juletrærne?

Juletreets opprinnelse er skjult bak historiens tåke, men tradisjonen dukket opp i historiske kilder på 1400-tallet i våre dagers Estland og snaut hundre år senere i Nord-Tyskland.

Mangel på grantrær i Tyskland

I realiteten trykket tyskerne juletrærne slik til sitt bryst at entusiasmen på 1800-tallet utviklet seg til et alvorlig problem.

Den gangen hadde man ikke juletreplantasjer, man tok enkelt og greit et stort tre og kappet toppen av det.

Trærne overlevde, men de vokste ikke lenger i høyden og var derfor også uinteressante for trelastindustrien. Resultatet var store ubrukelige skogarealer og en skrikende mangel på trær.

Juletrær med gåsefjær

Mange tyske delstater prøvde seg med lovforbud. Det ble forbudt å ha flere enn ett tre per husstand.

Det stagget problemet til en viss grad, men omkring 1845 dukket det opp et alternativ som skulle redde de tyske skogene, nemlig juletreet av fjær.

Gås var populær mat i Tyskland, og gåsefjær lot seg montere på kraftig ståltråd.

"Grenene" ble festet til en trestokk, og når hele stasen ble farget grønn, fikk det en forbløffende likhet med et ekte tre. Og treet kunne til og med gjenbrukes år etter år.

Juletreet ved peisen i Washington består av 100 prosent aluminium.

Amerikanske juletrær med svanefjær

Senere på 1800-tallet tok tyske utvandrere med seg fjærtreet til USA, der det ble svært populært etter at stormagasinet Sears Roebuck inkluderte det i sin varekatalog for 1913.

Og i de løsslupne 1920-årene, da fjær var høyeste mote, kom det trevarianter i flere forskjellige farger og modeller med blant annet strutse- og svanefjær.

Fjærtreet forsvant under andre verdenskrig, og da freden igjen hadde senket seg, medførte teknologiens fremskritt at kunstige juletrær fra da av i hovedsak ble produsert av plast.

Lær mer om julens tradisjoner i vårt tema omjul

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul