Reddet dronning Victoria julen?

Britenes jul sto i fare for å dø ut på 1700-tallet, men en kjent dronning øvet redningsdåd.

Fra slutten av 1700-tallet utløste den industrielle revolusjonen dramatiske endringer innen europeisk samfunnsliv.

Det var fra Storbritannia de nye produksjonsmetodene ble kjent på kontinentet, og arbeidsliv, penger og økonomi ble stadig viktigere. Kalenderen hadde knapt plass lenger til helligdager og tradisjoner, og i Storbritannia kom julen under sterkt press.

Tysk ekteskap reddet julen

Det ble det forandring på i 1840 da den unge dronning Victoria giftet seg med prins Albert. Han stammet fra Midt-Tyskland der juletradisjonene ble holdt høyt i hevd. Prins Albert tok tradisjonene med seg til hoffet, og allerede i 1841 var det første juletreet å se på Windsor Castle. Prinsen introduserte også julegaver i kongefamilien.

Dronning Victoria viste vei

Dette passet dronningen utmerket, for julens konsentrasjon rundt familieidyll samsvarte med hennes høye moralske idealer og fremsto som et oppbyggelig alternativ til de drikkegildene som julen hadde utviklet seg til blant overklassen. Og dronningen mente at arbeiderbefolkningen ville ha godt av å feire en tryggjul i familiens skjød.

Hun inviterte derfor magasinet The Illustrated London News til et besøk for å se de julepyntede kongelige gemakkene. Kongeparets popularitet blant folk flest var enorm, og det varte ikke lenge før så godt som alle britiske hjem kopierte de kongelige juletradisjonene.

Og med den moderne industriens muligheter til masseproduksjon var det nå også blitt mulig å fremstille julegaver som selv arbeiderklassen hadde råd til å kjøpe.