Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jul

Var juletreets forløper en pyramide?

Tradisjonen med juletre er lang, men hva gjorde man egentlig før juletreet eksisterte?

I løpet av middelalderen dukket det opp en spesiell dekorasjon som man i Tyskland og deler av Sør-Europa kanskje kan betrakte som juletreets forløper.

Det var en konstruksjon med flere runde eller åttekantede plater var lagt oppå hverandre som en bløtkake. På hver "etasje" sto det bibelske figurer samt en julekrybbe – det hele dekorert med blomster og guirlander.

Med tiden kom det mer avanserte modeller der vokslys sendte opp varm luft og fikk en propell på toppen til å dreie rundt sammen med deler av konstruksjonen, som dermed fremsto som en selvdrevet lyskarusell.

Napoleon og julepyramidene

Men i 1801 kom det en endring i fenomenet som dermed gjorde utbredelsen langt større. I det året avsluttet Napoleon sitt felttog i Nord-Afrika, og de franske troppene vendte hjem. De hadde med seg tegninger av pyramidene ved Giza i Egypt, og bildene ble straks mangfoldiggjort og spredt over hele Europa.

I Tyskland syntes folk at de egyptiske byggverkene minnet litt om de lokale juledekorasjonene, som også smalnet mot toppen. Derfor ble pyramidene kalt julepyramider. Dermed ble de også sikret ny popularitet: Navnet ga riktige assosiasjoner, for Det hellige land lå nokså nær pyramidene.

Lær mer om julens tradisjoner i vårt tema omjul

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul